Στρίβοντας από την οδό Σταδίου προς την πλατεία Καρύτση, αποκλείεται να μην προσέξεις το πάντα φωτισμένο, ατμοσφαιρικό bistro που λέγεται Black Duck. Στον «ταξιδιάρικο» πολυχώρο η μυρωδιά του καφέ σε υποδέχεται και σου σπάει τη μύτη, μαζί με ήχους από ταινίες του Ταραντίνο και του Woody Allen και νόστιμο χειροποίητο κέικ που είναι πάντα φρεσκοψημένο. To Black Duck Multiplarte είναι ένα καλόγουστο καταφύγιο στο κέντρο της Αθήνας όπου το καλό φαγητό, τα γλυκά, το εκλεκτό κρασί και τα ποτά μπορούν να συνδυαστούν με την υψηλή αισθητική, τις μουσικές βραδιές, τις θεατρικές παραστάσεις και οποιαδήποτε μορφή τέχνης από νωρίς το πρωί μέχρι πολύ αργά τη νύχτα.

Black duck-01Black duck-03 Black duck-04 Black duck-06 Black duck-05

Καθίσαμε και παραγγείλαμε καφέ διαβάζοντας τα ποιήματα του Νίκου Καββαδία μέχρι ο Μιχάλης Ρίζος, υπεύθυνος του μαγαζιού, να αρχίσει να μας αφηγείται την ιστορία της Μαύρης Πάπιας: «Έξι χρόνια πριν, η μητέρα μου, Ντόρα Ρίζου, ξεκίνησε το Black Duck ως έναν πολυχώρο τέχνης, είχε όνειρο να φτιάξει ένα στέκι καλλιτεχνικό. Ξεκίνησε με μια πιο ευρωπαϊκή, βιεννέζικη και γαλλική ατμόσφαιρα και κατάφερε να δημιουργήσει ένα ολοήμερο bistro που λειτουργεί από τις δέκα το πρωί μέχρι αργά το βράδυ».

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του Black Duck είναι το γεγονός ότι χωρίζεται σε τέσσερις χώρους, καθένας από τους οποίους προσφέρει κάτι ξεχωριστό. Υπάρχει το café, το εστιατόριο, το μπαρ και η γκαλερί. «Ο χώρος είναι χωρισμένος σε τέσσερις κατηγορίες με την φιλοσοφία ότι εδώ μπορεί καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Έχουμε ξεχωριστό κατάλογο για καφέ, ξεχωριστό για φαγητό και ξεχωριστό για ποτό» εξηγεί ο Μιχάλης. «Μπορεί να βρει πρωινό, γεύμα τύπου brunch, ορεκτικά, κυρίως πιάτα, barfood, ποικιλία γλυκών. Έχουμε καθημερινά πέντε γλυκά στον κατάλογο, τα οποία παρασκευάζονται εδώ. Η κουζίνα δουλεύει μέχρι τη μία την νύχτα. Το μενού αλλάζει ανά δύο βδομάδες πέρα από κάποιες πολύ αγαπημένες και φιξαρισμένες συνταγές μας. Η κουζίνα μας είναι μεσογειακή με πινελιές από όλα τα μέρη του κόσμου, αλλά και από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Έχουμε πέστροφα από την Λακωνία, χέλι από την Χαλκιδική, μυλοκόπι Αιτωλικού. Τα υλικά μας είναι άριστης ποιότητας και στηρίζουμε τους Έλληνες παραγωγούς».

Black duck-07 Black duck-08 Black duck-09 Black duck-10 Black duck-11 Black duck-12 Black duck-13 Black duck-14

Ακούω προσεκτικά τον Μιχάλη όσο μιλάει, το μάτι μου όμως πέφτει συνέχεια στα περίτεχνα πορτατίφ, στα ιδιαίτερα ποτήρια, στους πίνακες ζωγραφικής και -ως κλασική βιβλιοφάγος- στην βιβλιοθήκη που υψώνεται δίπλα μου. Παρατηρώ βιβλία του Γιάννη Βούλγαρη και του Ζαν Κλωντ Izzo. «Δίνουμε πολλή έμφαση στην λεπτομέρεια κάθε γωνιάς» λέει. «Κάθε σημείο θέλουμε να σε κάνει να νιώθεις ότι είσαι σε έναν χώρο πολύ οικείο. Προσπαθούμε να κάνουμε τον άλλο να νιώσει ότι είναι στο σπίτι του. Κάποτε μας αποκάλεσαν «ευγενικούς περιποιητές». Ο χώρος έχει μια δυναμική. Κάθε εβδομάδα θα δεις κάτι διαφορετικό είτε αυτό είναι ένα πορτατίφ, είτε μια έκθεση είτε ένα καινούργιο ποτήρι για το σφηνάκι σου. Ο λογαριασμός έρχεται σε καρτ-ποστάλ που μπορείς να πάρεις μαζί σου ως αναμνηστικό, η βιβλιοθήκη μας είναι δανειστική, τα έργα που βλέπεις είναι επιλεγμένα ένα προς ένα. Πρόκειται είτε για προσωπικές συλλογές μας ή για έργα που έχουν μείνει από προηγούμενες εκθέσεις και μπορεί αν ενδιαφέρεται κάποιος, να τον φέρουμε σε επαφή με τον καλλιτέχνη και να κάνει την αγορά του. Παράλληλα, στο υπόγειο λειτουργεί η γκαλερί όπου ανά δυο με τρεις εβδομάδες αλλάζουμε εκθέτη. Εκτίθενται κοσμήματα, γλυπτά, ζωγραφική, φωτογραφία. Είμαστε ανοιχτοί σε οτιδήποτε όμορφο και δημιουργικό».

Στο διπλανό τραπέζι, ένα ζευγάρι τρώει το δείπνο του. Απέναντι, ένας καλοντυμένος παππούς διαβάζει το βιβλίο του ενώ στον μεγάλο καναπέ κάθεται μια μεγάλη παρέα φοιτητών. «Έχουμε θαμώνες όλων των ηλικιών» μου λέει χαμογελώντας ο Μιχάλης. «Η επιτυχία μας είναι ότι βλέπεις να κάθονται εδώ όλες οι ηλικίες, κάτι που δημιουργεί ένα πολύ ωραίο μιξ. Είναι κάτι που αρέσει σε όσους εργαζόμαστε εδώ, δεν βαριόμαστε ποτέ. Μπορεί να έχουμε ένα meeting, ένα γλέντι γάμου, ένα ραδιοφωνικό πάρτι, τα εγκαίνια κάποιας έκθεσης, κάποια ομάδα που θα έρθει να μαγειρέψει νεπαλέζικα και θα μυρίζει εδώ πανέμορφα. Είναι πολύ σημαντική επίσης η επικοινωνία με τον κόσμο και το ότι είμαστε σε έναν χώρο ζωντανό, φωτισμένο, με ωραία μουσική και ατμόσφαιρα».

Ο Μιχάλης, όπως και η μητέρα του, έχει δουλέψει κάποια χρόνια στην δισκογραφία και επιμελείται και την μουσική του μαγαζιού. «Το ρεπερτόριο μας εμπεριέχει τα πάντα. Είμαστε ανοιχτοί σε όλα. Η μουσική δεν έχει όρια. Είναι κρίμα στην Ελλάδα να έχουμε μουσικά διαμάντια και να μην τα ακούμε» λέει. «Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν θα κουνηθεί με το ‘Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου’ της Τζένης Βάνου».

Black duck-15 Black duck-16 Black duck-17 Black duck-18 Black duck-19

Ο Μιχάλης μας ξεναγεί στην κουζίνα και μας συστήνει στον σεφ, Νίκο Λουλουμάρη. Δοκιμάζουμε ταλιάτα μαγειρεμένη σε κενό αέρος, τηγανιτό μπρι με μαρμελάδα βύσσινο, μεζέδες που προορίζονται για να συνοδέψουν το ποτό μας και στήθος πάπιας μαγειρεμένο σε κενό αέρος. Όλα είναι νόστιμα και προσεγμένα. «Πλέον έχει γίνει μια πολύ ωραία στροφή προς την παρασκευή πιάτων σε κενό αέρα» μας εξηγεί ο σεφ. «Εμείς το αγκαλιάσαμε εξαρχής αυτό. Στόχος μας είναι να εξελισσόμαστε συνέχεια». Η ταλιάτα είναι πεντανόστιμη και ρωτάω δυο πράγματα για τα κρασιά που καλούνται να συνοδέψουν το πιάτο αυτό. «Έχουμε εμφιαλωμένα ελληνικά κρασιά. Δίνουμε την δυνατότητα να παραγγείλει καθένας όλα τα κρασιά σε ποτήρι. Αν έρθει κάποιος και θέλει να πιει ένα ακριβό κρασί αλλά να μην χρεωθεί ολόκληρο το μπουκάλι γιατί είναι πολύ ακριβό, εμείς δίνουμε αυτή την δυνατότητα. Τα ποτήρια μας ξεκινούν από πέντε ευρώ και μπορεί να φτάσουν τα δέκα ευρώ» μου λέει ο Μιχάλης.

Πίνουμε κονσομέ βοδινού λίγο πριν το γλυκό και δοκιμάζουμε millefeuilles με καραμελωμένα φύλλα κρούστας και σοκολατένιο Black Duck με κρέμα και βύσσινο. Αμαρτία σκέτη. Και δεν λιγωθήκαμε καθόλου.

«Μετά το κάψιμο του Αττικόν και την πτώση της περιοχής έχουμε ανάγκη για κέφι και ζωντάνια μέσα σε όλο αυτό το σκοτάδι» λέει ο Μιχάλης. «Αυτή την ζωντάνια θα την κρατήσουμε για όλη την περίοδο των γιορτών. Αλλάξαμε το μενού μας, θα έχουμε ρεβεγιόν με μουσική από τον Νίκο Τσαούση με τους One, two, three swings, θα υπάρχει φουλ αλά καρτ μενού ώστε καθένας να φάει ό,τι θέλει. Μόνο την πρωτοχρονιά έχουμε μενού που και πάλι ο κόσμος έχει επιλογή και σε πιάτα και κοστολογική. Θέλουμε να βγουν οι γιορτές εορταστικά. Οργανώνουμε και μια μπάντα που θα παίζει χριστουγεννιάτικα κομμάτια και θα κάνει τον γύρο του τετραγώνου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία δική μας, που την έχουμε χρηματοδοτήσει για να δώσουμε ζωή στην γειτονιά».

Black duck-20 Black duck-21 Black duck-22 Black duck-23 Black duck-24 Black duck-25

Black Duck Multiplarte
Χρήστου Λαδά 9α, περιοχή Καρύτση, Αθήνα.
Τηλέφωνο: 2103234760
www.blackduck.gr
Email: info@blackduck.gr

Κείμενο: Μαίρη Βαμβακά
Φωτογραφίες: Elizabeth Rovit