Το Yoko είναι το καινούργιο χιπστεροστέκι στο Κολωνάκι. Ένα τρισχαριτωμένο μικρό μαγαζάκι με πολύ ωραία αισθητική, παράξενο δάπεδο και οικονομικό σούσι. Τρως γρήγορα, βλέπεις κυρίως ωραίες φάτσες και στο σημείο που βρίσκεται, στην Πατριάρχου Ιωακείμ, τις πρώτες νύχτες του Καλοκαιριού γίνεται το αδιαχώρητο. Καταλαβαίνεις ότι κάτι συμβαίνει στην πόλη, ότι όλα είναι ζωντανά και η τράπουλα ξαναμοιράζεται.

Ο Γιώργος Πουρνάρας, ο ιδιοκτήτης του, είναι νέος, ωραίος, με πολύ καλή αισθητική, έχει ασχοληθεί χρόνια με τη διαφήμιση και σκέφτηκε πολύ στοχευμένα να δημιουργήσει ένα στέκι που τρως γρήγορα, οικονομικά και δεν στερείσαι ποιότητας.

Yoko 9 Yoko 14 Yoko 11 Yoko 13 Yoko 8 Yoko 7 Yoko 6 Yoko 5 Yoko 4 Yoko 3 Yoko 2

«Τίποτα σ’ αυτό το μαγαζί δεν έγινε στην τύχη του. Από το πόμολο στην πόρτα, μέχρι το κουτί που σχεδιάσαμε βασίστηκαν πάνω σε ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο κόνσεπτ που ήθελε την καλή αισθητική να παντρεύεται με τις προσιτές τιμές και όλο αυτό να έχει και μια λογική stret food που στο εξωτερικό είναι αρκετά διαδεδομένη. Ήθελα να δημιουργήσω ένα μικρό χώρο που έρχεσαι και πολύ γρήγορα παίρνεις μέσα στο κουτί το σούσι ή την σαλάτα, πας στο σπίτι ή στο γραφείο σου ή κάθεσαι εδώ, τρως και απολαμβάνεις και ένα κρασί από μια προσεγμένη λίστα κρασιών που έχω βάλει. Και φυσικά, ακόμα και το κουτί, το μπολ από χαρτί που έχουν σχεδιάσει οι πολύ εμπνευσμένοι Beetroot, μπορείς μετά να το κρατήσεις για να το κάνεις γλαστράκι (μας το ζητάνε πολλοί!).

Όσο μου λέει ο Γιώργος τα παραπάνω, έρχονται κάτι καλόγουστα χάρτινα κουτιά με γιαπωνέζικες λιχουδιές. Το σούσι είναι πεντανόστιμο, τα δυο κομμάτια ξεκινούν από δυο ευρώ και πολύ μ’ αρέσει που είναι σε δυάδες και δεν αναγκάζεσαι όπως σε άλλα σουσάδικα να πάρεις εξάδες, και έτσι μπορείς να δοκιμάσεις πολλά διαφορετικά.

Πολύ φρέσκο το Salmon tartar, τα California με εξαιρετική κάπως spicy μαγιονέζα, τα nigiri και αυτά φρεσκότατα. Από σαλάτες η Terriyiaki Chicken φρεσκοκομμένη με έξι ευρώ είναι από μόνη της πολύ χορταστική. Από τις ζεστές προτάσεις ξεχώρισα το Vegi Noodle για τις πιο χορτοφαγικές μου μέρες και το Terriyiaki salmon κάνει όλους εμάς τους φίλους του σολομού να κάνουμε «μμμμμ»

Εκεί που χαρούμενη απολαμβάνω την Αsahi Steiny beer ρωτάω τον Γιώργο γιατί επέλεξε το στέκι του να ναι κολωνακιώτικο. « Γιατί το ακίνητο ήταν ενός φίλου, με πήρε τηλέφωνο μου λέει έφυγε ο προηγούμενο το θες; Αρχικά δεν το πήρα σοβαρά, είναι απ’ αυτά που δεν τα πιστεύεις, αλλά τελικά βγήκε. Δεν ήθελα αόριστα Κολωνάκι, ήθελα ακριβώς στην Πατριάρχου Ιωακείμ, αυτό το σημείο με δελέαζε. To Kολωνάκι έχει πολύ ενδιαφέρον γιατί είναι ένα μιξ από ανθρώπους που μένουν εδώ, εργάζονται, ή έρχονται να κάνουν τα ψώνια τους .Με ενδιέφερε αυτό το πέρασμα γιατί αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Σταματάς, τρως, φεύγεις, ή το παίρνεις και μαζί και συνεχίζεις τις δουλειές σου.

Μου αρέσει πολύ το φαγητό, μαγειρεύω, και επειδή ταξιδεύω πολύ ‘στέκομαι’ σε γεύσεις. Ήμουν όμως και τυχερός και βρήκα καλούς συνεργάτες. Ο σεφ είναι Ιάπωνας -ο Τακάκι Οσούκο είναι σεφ στο costa navarino. Δουλέψαμε μαζί πολύ δημιουργικά, του είπα την ιδέα και την εξέλιξε, αυτό που είχα στο μυαλό μου το πήγε ένα βήμα παραπέρα. Δουλεύουμε κυρίως με το σούσι και αυτό φεύγει περισσότερο, αλλά και τα ζεστά πιάτα πλέον αρέσουν στον κόσμο.

Οι Έλληνες τρώνε πια με τσοπ στικ και σπάνια ζητούν πιρούνι, νομίζω το κοινό είναι πιο εκπαιδευμένο και τρώει πιο ψαγμένα. Αν κάτι έφερε η κρίση είναι ότι πια τα λεφτά σου τα ξοδεύεις με μεγαλύτερη συνείδηση».

Yoko 24 Yoko 23 Yoko 22 Yoko 21 Yoko 20 Yoko 19 Yoko 18 Yoko 17 Yoko 16 Yoko 15 Yoko 26

Yoko, Πατριάρχου Ιωακείμ 39, 2103424654.

YOKO.GR

facebook.com/yoko.sushi.bento

Κείμενο: Τζούλη Αγοράκη
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος