foodtruck_DSC3293

Ο Γιώργος Γληνός είναι σαράντα ετών και έχει καταφέρει να στήσει μια καντίνα με φαγητό δρόμου που σου προσφέρει φαγητό –που όπως λέει και ο ίδιος, «θα έδινες και στην οικογένειά σου». Όλα του τα προϊόντα είναι από έλληνες παραγωγούς, υγιεινά και καθαρά. Ό,τι δεν είναι δηλαδή το «βρώμικο» που ξέρουμε. Εμείς δοκιμάσαμε τον περίφημο γκεζλεμέ με χορταρικά και κιμά και θα τον ξαναδοκιμάσουμε στο Plissken από αύριο.

Αγαπούσες από μικρός το φαγητό;
Φυσικά, αν και άργησα να εκτιμήσω το «φαγητό τις μαμάς». Η ίδια δεν με άφηνε να μαγειρεύω, αλλά ζω μόνος από τα 16 μου οπότε αμέσως ξεκίνησα να πειραματίζομαι με την μαγειρική, από εκεί που ξεκινάνε όλοι, με μακαρονάδες κι ομελέτες.

Πώς προέκυψε η ενασχόληση με το φαγητό;
Ξεκίνησα να ασχολούμαι από τα φοιτητικά μου χρόνια με το φαγητό και ειδικά με την ιδέα του να προσφέρω κάτι νόστιμο, υγιεινό και πρωτότυπο στην οικογένεια και τους φίλους μου. Πάντα μου άρεσε να ψάχνω καινούρια υλικά, να δοκιμάζω τη διεθνή κουζίνα και φυσικά για μένα το κάθε ταξίδι σε νέους τόπους περνούσε μέσα από την γνωριμία της κουζίνας των καθημερινών ανθρώπων. Αυτό που άργησα πολύ να πιστέψω ήταν πως κάποιος θα πλήρωνε να φάει αυτό που έφτιαχνα. Είπα όμως να του δώσω μια ευκαιρία πριν από πέντε μήνες.

foodtruck_DSC3242foodtruck_DSC3245foodtruck_DSC3249foodtruck_DSC3252 foodtruck_DSC3253 foodtruck_DSC3260foodtruck_DSC3262 foodtruck_DSC3263 foodtruck_DSC3264 foodtruck_DSC3266 foodtruck_DSC3268foodtruck_DSC3276

Τι σημαίνει φαγητό καντίνας;
Σημαίνει φαγητό που παρασκευάζεται μπροστά στα μάτια του πελάτη και που συνήθως καταναλώνεται επιτόπου. Βάσει του νόμου, οφείλει να σερβίρεται σε σκεύη μιας χρήσης. Η δική μου η προσπάθεια στράφηκε γύρω από το να επιβεβαιώσω πως το φαγητό δρόμου δεν πρέπει απαραίτητα να είναι «βρώμικο» -καθόλου τυχαίος ο όρος, πρόχειρο ή ανθυγιεινό. Προσπάθησα να κάνω ένα φαγητό που μπορεί κανείς για παράδειγμα να τρώει καθημερινά στην δουλειά του και το Σαββατοκύριακο να το προσφέρει και στην οικογένειά του.

Τι περιθώρια έχεις να κάνεις πιο γκουρμέ πιάτα σε καντίνα;
Ο όρος αυτός είναι λίγο παρεξηγημένος και πολυφορεμένος αν μου επιτρέπεις. Αποφεύγω να τον χρησιμοποιώ μιας και συνήθως γκουρμέ σημαίνει απλώς ακριβό φαγητό. Όπως είπα, τα δικά μας φαγητά είναι όλα προσεγμένα, με τοπικές άριστες πρώτες ύλες από έλληνες παραγωγούς, χειροποίητα και πάνω από όλα, νόστιμα και υγιεινά. Στόχος μας παραμένει η ικανοποίηση του πελάτη και το να ξεπερνάμε τον εαυτό μας.

Ποιο είναι το πιο δημοφιλές «πιάτο» του Food Truck;
Ο γκεζλεμές με χορταρικά και βαρελίσια φέτα είναι all time classic. Τα χορταρικά μας αυτή την εποχή είναι σπανάκι, σέσκουλο, φρέσκο κρεμμυδάκι, δυόσμος και μάραθος. Επίσης, το πιάτο με αιγοπρόβειο κασέρι Μυτιλήνης ΠΟΠ, καυτερό Αρμένικο μοσχαρίσιο σουτζούκι και αυγό, είναι το αγαπημένο των μερακλήδων και των ξενύχτηδων. Τα παιδιά και οι κυρίες που προσέχουν αγαπούν γκεζλεμέ με χορταρικά και εκατό τοις εκατό μοσχαρίσιο κιμά μαγειρεμένο με συνταγή λαχματζούν.

foodtruck_DSC3230 foodtruck_DSC3226foodtruck_DSC3101

Η κρίση έχει χτυπήσει ή έχει βοηθήσει τις καντίνες;
Δεν πολυπιστεύω στην κρίση ως κάτι που έπεσε και σκέπασε τα πάντα, και μια μέρα θα περάσει. Πάντα η επιχειρηματικότητα ενέχει ρίσκα, θέλει γερό στομάχι και υπομονή. Ως εκ τούτου, η λεγόμενη κρίση προσφέρει και ευκαιρίες, όπως καλύτερες συμφωνίες, χαμηλά ενοίκια και τα λοιπά. Όσον αφορά στις καντίνες, σίγουρα έχει ρίξει τον τζίρο τους εφόσον αυτές στηρίζονταν στους ξενύχτηδες, οι οποίοι πλέον λιγόστεψαν, ξοδεύουν λιγότερα και βγαίνουν λιγότερες μέρες την εβδομάδα. When the going gets tough, the tough get going δηλαδή.

Ποιο μέρος της Ελλάδας έχει τις καλύτερες καντίνες;
Δύσκολο να δώσει κανείς μια απόλυτη απάντηση. Επίσης δυσκολεύομαι να κρίνω τις περισσότερες καντίνες μιας και δεν τρώω κρέας, που αποτελεί το κύριο έδεσμα των περισσότερων από αυτές. Εκτός Αθηνών πάντως, ξεχώρισα την καντίνα FooFooCooking στον παραλίμνιο των Ιωαννίνων.

Εσείς τρως φαγητό καντίνας;
Δυσκολεύομαι να βρω κάτι να φάω στην μέση Ελληνική καντίνα επειδή δεν τρώω κρέας. Πρόσφατα όμως έφαγα σε μια καντίνα στην ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου φοβερά ψαρικά. Στο εξωτερικό τρώω πολύ φαγητό του δρόμου.

foodtruck_DSC3295foodtruck_DSC3304foodtruck_DSC3322 foodtruck_DSC3323 foodtruck_DSC3328 foodtruck_DSC3333

Σε ποιο μέρος του κόσμου έχεις δοκιμάσει ή πιστεύεις ότι υπάρχει το καλύτερο street food;
Θεωρώ ότι έχω ταξιδέψει αρκετά. Όλα τα μέρη έχουν καλό street food, και το «μυστικό» είναι να πηγαίνει κανείς εκεί που έχει πολύ κόσμο. Από πού να αρχίσει κανείς; Από τα ψητά ψάρια στις βάρκες κάτω από την γέφυρα του Γαλατά και τα τηγανιτά μύδια στην Πόλη; Τις πίττες με τηγανιτή γαρίδα στο Κάιρο; Τα τλακόγιος από μπλε καλαμπόκι στην Κουερναβάκα του Μεξικού; Τα άπειρα σταντς στην Βομβάη; Τα fish ‘n’ chips στο Χόουθ της Ιρλανδίας; Οι καλύτεροι φρέσκοι χυμοί στο Χαλέπι της Συρίας; Η Μέκκα του φαγητού δρόμου είναι σίγουρα στη Νοτιοανατολική Ασία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ, στα οποία δεν είχα την ευκαιρία να πάω ακόμα.

Τι μπορεί να φάει ένας χορτοφάγος στην καντίνα;
Το κλασικό μας πιάτο γκεζλεμέ φέτα χορταρικά είναι χορτοφαγικό. Επίσης έχουμε γκεζλεμέ με πατατοσαλάτα, το οποίο είναι vegan. Όλες μας οι σούπες είναι και θα είναι χορτοφαγικές.

Ποιο είναι το minimum και ποιο το maximum budget που χρειάζεται κάποιος για να φάει σε μια καντίνα;
Στην δική μας καντίνα ο γκεζλεμές έχει από €2,5. Η σούπα έχει €2. Για τις άλλες καντίνες δεν έχω γνώμη. Τα hot dog πάντως των €0,70 δεν τα συνιστώ.

foodtruck_DSC3312

Το Food Truck θα βρίσκεται στο χώρο του Plissken Festival την Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 Ιουνίου.