cannoli-11

Το κανόλο είναι παραδοσιακό γλυκό από την Σικελία – στην Ιταλία είναι γνωστά ως cannoli siciliani. Το μακρόστενο επιδόρπιο αποτελείται από λεπτά φύλλα ζύμης που πλάθονται σαν σωλήνας και τηγανίζονται. Όταν κρυώσουν γεμίζονται με τυρί ρικότα ή γλυκιά κρέμα. Το κανόλο ήταν αρχικά αποκριάτικο γλυκό και παρασκευαζόταν κατά την διάρκεια του καρναβαλιού της Σικελίας, με τα χρόνια διαδόθηκε σε όλη την Ιταλία. Το όνομά του προκύπτει από το σχήμα του – canulla στα ιταλικά σημαίνει μικρός σωλήνας.

cannoli-01 cannoli-02 cannoli-03

Η συνταγή των κανόλι είναι αρκετά απλή, το μόνο ίσως δύσκολο είναι το τηγάνισμα του φύλλου για το οποίο χρειάζονται ειδικά μεταλλικά σωληνάκια για να πετύχει το σχήμα. Το φύλλο έχει αλεύρι, ζάχαρη, αυγό, βούτυρο, κανέλα, κρασί μαρσάλα, βανίλια και αλάτι. Η κρέμα γίνεται με τυρί ρικότα. Μπορεί η συνταγή να είναι απλή αλλά η γεύση του είναι πολύ ιδιαίτερη, ο συνδυασμός του τραγανού φύλλου με την απαλή και διακριτικά γλυκιά κρέμα από ρικότα δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο και όποιος δοκιμάζει μία φορά σίγουρα ξαναδοκιμάζει. Ο Nίκος Χριστογεώργος, ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου Solo Gelato στο Χαλάνδρι – το οποίο λειτουργεί εδώ και τριάντα χρόνια και φημίζεται για το βραβευμένο ιταλικό του παγωτό – αποφάσισε να φέρει το κανόλο στην Ελλάδα την πρώτη φορά που το δοκίμασε. «Έφαγα το πρώτο μου κανόλο στην Σικελία πριν από δεκαπέντε χρόνια και μου άρεσε πάρα πολύ. Τότε ήταν που αποφάσισα να φέρω το γλυκό στο ζαχαροπλαστείο και να το φτιάχνω για τους Έλληνες πελάτες μας», λέει ο Νίκος ο οποίος μας κάλεσε στο ζαχαροπλαστείο του και μας έδειξε όλη την διαδικασία παρασκευής των κανόλι. «Στην αρχή το έφτιαχνα με παγωτό και μετά αποφάσισα να τα φτιάχνω με τον παραδοσιακό τρόπο, με ρικότα. Η υψηλής ποιότητας ρικότα είναι το μυστικό του πετυχημένου κανόλο», λέει ενώ γεμίζει τους τραγανούς σωλήνες έναν-έναν.

cannoli-04 cannoli-05 cannoli-06 cannoli-07

Όση ώρα ο Νίκος φτιάχνει τα κανόλι παρατηρώ πολλούς πελάτες που παραγγέλνουν ένα μόνο κανόλο και έναν καφέ και φεύγουν βιαστικοί. «Τα κανόλι είναι ότι πρέπει σαν συνοδευτικό με τον καφέ, έτσι τα τρώνε και οι Ιταλοί με τον εσπρέσο», μας ενημερώνει ο Νίκος.

Υπάρχουν παραλλαγές στο μέγεθος των κανόλι, βγαίνουν συνήθως σε τρία μεγέθη. Η εσωτερική επίστρωση του φύλλου μπορεί να είναι με σοκολάτα, με φιστίκι ή με φρούτα ειδικά με κεράσι. Εκτός από ρικότα η κρέμα μπορεί να γίνει και με ένα πολύ καλό ανθότυρο. Όσο όμορφο και λαχταριστό φαίνεται στις φωτογραφίες άλλο τόσο είναι και πεντανόστιμο. Αφού δοκιμάσαμε τα φρέσκα κανόλι που έφτιαξε ο Νίκος ειδικά για μας, του ζητήσαμε να μας πει την συνταγή βήμα-βήμα.

cannoli-08

Συνταγή για cannoli siciliani (12 τεμάχια)
Για τη ζύμη
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού κακάο
1 κουτ. γλυκού καφέ στιγμιαίο
1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
1 κουτ. σούπας βούτυρο παγωμένο και κομμένοσε μικρούς κύβους
4 κουτ. σούπας κρασί λευκό μαρσάλα ξηρό
12 κυλινδρικά φορμάκια
1 αuγό χτυπημένο
λάδι για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση
300 γρ. ρικότα
145 γρ. ζάχαρη άχνη
λίγη βανίλια
1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 κουτ. σούπας κόντιτα
6 κερασάκια γλασέ ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας σοκολάτα μαύρη τριμμένη
άχνη για το πασπάλισμα

cannoli-09

Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Αναμειγνύουμε σε μπολ το αλεύρι, το κακάο, τον καφέ και τη ζάχαρη. Τρίβουμε με τα χέρια το μείγμα με το βούτυρο μέχρι να γίνει σαν φρυγανιά. Προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε ώσπου να επιτύχουμε μια συμπαγή ζύμη. Την πλάθουμε για 5 λεπτά σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ώσπου να γίνει λεία. (Η ζύμη θα είναι αρκετά σφιχτή). Τη βάζουμε σε πλαστικό σακουλάκι και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο της κουζίνας και ανοίγουμε με τη ζύμη ένα φύλλο περίπου 32×24 εκ. Κόβουμε το φύλλο σε 12 τετράγωνα κομμάτια 8×8 εκ. Λαδώνουμε ελαφρώς την εξωτερική επιφάνεια από τα μεταλλικά φορμάκια. Τυλίγουμε το καθένα διαγώνια με ένα κομμάτι φύλλου και κλείνουμε τη μία άκρη του σχηματίζοντας χωνάκι. Αλείφουμε τις ενώσεις με το αβγό ελαφρώς χτυπημένο. Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τα κανόλι δύο κάθε φορά για 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να χρυσίσουν. Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Αφού κρυώσουν, αφαιρούμε προσεκτικά τα φορμάκια και τα αφήνουμε σε συρμάτινη σχάρα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Λιώνουμε τη ρικότα με πιρούνι σε μπολ. Αναμειγνύουμε μαζί την άχνη, τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού, τα κόντιτα, τα γλασαρισμένα κεράσια και τη σοκολάτα. Γεμίζουμε τα κανόλι χρησιμοποιώντας κορνέ και τα σερβίρουμε πασπαλισμένα με άχνη.

cannoli-12 cannoli-13 cannoli-14 cannoli-15 cannoli-16canolli

Solo Gelato, Α. Παπανδρέου 44, Χαλάνδρι, Τηλ.: 210 68 13 622, e-mail: info@sologelato.gr