Μπαίνουμε στο Da Nona και είναι σαν το χέρια της Ιταλίδας γιαγιάς (Nonna) να φτιάχνουν ένα σωρό νοστιμιές που μας κάνουν να περνάμε μπελίσιμα και να νιώθουμε ότι δεν είμαστε στο Χαλάνδρι αλλά σε κάποιο ψαγμένη τρατορία κάπου στη Τοσκάνη.

Ο χώρος προσεγμένος, με τζάκι, ξυλόφουρνο και όλα είναι περιποιημένα. Το κρασί (χύμα) εξαιρετικό και τα εδέσματα τι να λέμε τώρα; Όρεξη να χεις να τρως.

Da Nonna 23 Da Nonna 21 Da Nonna 20 Da Nonna 19

Ξεκινάμε με Fangottini Proscuito, πρόκειται για πουγκιά με προσούτο με γέμιση κρέμα τυριών και σάλτσα πεπονιού. Ωραίο και βελούδινο, δημιουργεί μια καθησυχαστική αίσθηση στον ουρανίσκο. Η μελιτζάνα σε κάνει να λες «Μama Mia» με τη πλούσια μοτσαρέλα να λιώνει καψουριάρικα πάνω στη ντομάτα και τα χερουβείμ να χορεύουν τρελό χορό στην γλώσσα. Και μετά έρχεται μια φοκάτσια με τρούφα άλλο πράγμα και εκεί ζητάς ένα μεταλλικό νερό να γίνει μια πρώτη χώνεψη γιατί πέφτεις με τα μούτρα και επειδή ακολουθούν και άλλα θαύματα παίρνεις και βαθιές ανάσες για να κάνεις χώρο. Συνεχίζουμε με Pizza Da Nonna ολόσωστη (θα τη ζήλευε και ο πιο βέρος Ιταλός) με σάλτσα από ντομάτα και βουβαλίσια μοτσαρέλα τόσο λεπτή σαν χαρτί και τόσο προσεγμένη που αν έπρεπε να βαθμολογήσουμε ομόφωνα θα βάζαμε ένα χορταστικό δέκα. Ακολουθεί ριζότο αξιώσεων με σαφράν και παρμεζάνα και ο θεός έχει κέφια. Στο τέλος έρχεται και μια ταλιάτα τόσο τρυφερή που παίζουν βιολιά πανέμορφα ουρία του παραδείσου. Τελειώνουμε με καλτσόνε με σοκολάτα σε στυλ σκότωσε με εδώ και τώρα, αλλά και ένα τιραμισού πέντε αστέρων, αληθινό τιραμισού, με μασκαρπόνε και η ζωή στο Da Nonna έχει μόνο γευστική συγχορδία.

Da Nonna 28 Da Nonna 27

Χρήστος Ξανθόπουλος (ιδιοκτήτης)

Γιατί το Da Nonna βρίσκεται σε ένα στενάκι στο Χαλάνδρι; Μήπως το βρήκες έτοιμο κυλιόμενο κάπου ας πούμε στη Μπολόνια και το μετέφερες όπως ήταν εδώ;
(Γέλια) Ωραίο κομπλιμέντο. Μένω στο Χαλάνδρι από μικρός. Μ’ αρέσει η γειτονιά και η ιδέα ενός μαγαζιού σε κάποιον ξεχασμένο παράδρομο. Ξεκίνησα με την ιδέα να κάνω μια Gelateria και να φτιάχνω αυθεντικό Ιταλικό παγωτό, εκπαιδεύτηκα στην Ιταλία και εκεί «εθίστικα» στο καλό Ιταλικό φαγητό. Όταν είδα αυτό το μαγαζί με την παρατημένη αυλή κάτι μέσα μου έκανε ένα κλικ και σκέφτηκα ότι είναι ιδανικός χώρος για μια τρατορία, δηλαδή για μια ιταλική ταβέρνα. Ο χώρος δημιούργησε δηλαδή την ανάγκη. Αυτό ήταν -αν θες να το πεις έτσι- η αρχική έμπνευση.

Da Nonna 09 Da Nonna 13

Και αποφάσισες να φτιάξεις μια τρατορία με ποια φιλοσοφία;
Ο στόχος ήταν να τρώμε καλά εγώ και οι φίλοι μου και αν η παρέα μεγάλωνε, έχει καλώς. Δεν το λέω αυτό με έπαρση ούτε με την πολυτέλεια του ανθρώπου που επενδύει αλόγιαστα. Η δική μου επένδυση έχει άπειρη προσωπική δουλειά και έβαλα σ’ όλο αυτό πολύ ενέργεια και ρίσκο, όμως δεν σταμάτησα ποτέ να πιστεύω ότι αν πάνω απ’ όλα γουστάρεις εσύ ο ίδιος να τρως στο δικό σου εστιατόριο και αρέσει και στους φίλους σου, τότε ξεκινάς καλά.

Και πώς εξελίχθηκε τελικά η όλη ιδέα;
Αν αρχίσεις να το σκέφτεσαι κάτι πολύ σοβαρά, κάπως σε βρίσκουν και οι ευκαιρίες, δηλαδή το ένα φέρνει το άλλο. Εκεί πάνω βρέθηκε και ένας Ναπολιτάνος φίλος και το πράγμα άρχισε να κουμπώνει, γιατί ήταν πρόθυμος να βοηθήσει να φτιάξουμε μαζί το μενού, και δοκιμάσαμε δεκάδες ανθρώπους πριν καταλήξουμε στην ομάδα. Ο άνθρωπος που φτιάχνει τις πίτσες (γιατί έχω κάποιον μόνο για την πίτσα) είναι άρχοντας, πετάει το ζυμάρι στον αέρα, κάνει ζογκλερικά και ζυμώνει την πίτσα, την κάνει λεπτή σαν χαρτί αλλά με όλη τη γεύση του φρέσκου ζυμαριού. Da Nonna 05

Πού έδωσες το βάρος;
Πήρα έναν ξυλόφουρνο αξιώσεων, που κόστιζε αρκετά. Είναι οι γνωστοί Valoriani αν έχεις ακούσει, αυτόν χρησιμοποιεί και ο Τζείμι Ολιβερ, και όλα τα υλικά μου έρχονται κατευθείαν από την Ιταλία. Όχι ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε καλά προ ιόντα, φυσικά και τα λαχανικά μου είναι βιολογικά και είναι από εδώ, και τα κρέατα, αλλά το προυσούτο, κάποια αλλαντικά, η παρμεζάνα, η βουβαλίσια μοτσαρέλα, το λάδι τρούφας και πολλά άλλα προϊόντα είναι κατευθείαν από την πηγή.

Προσφέρεις μια από τις καλύτερες πίτσες στην Αθήνα πώς κέρδισες αυτή την δύσκολη συνταγή;
Είναι ολόκληρη επιστήμη το όλο θέμα και πρέπει να εκπαιδεύσεις και τον Έλληνα να μάθει στην Ιταλική πίτσα, γιατί όλες αυτές οι αλυσίδες πίτσας έχουν συνηθίσει λάθος τον ουρανίσκο  Πολλοί είναι αυτοί που ζητούν από συνήθεια χοντρό ζυμάρι βουτηγμένο στα βούτυρα και κίτρινο τυρί πέντε στρώματα που καλύπτει και σκοτώνει όλες τις γεύσεις

Τι το διαφορετικό έχει το Da Nonna;
Δεν θεωρώ ότι ανακάλυψα την Αμερική, απλά προσφέρουμε τίμιο Ιταλικό φαγητό, σε καλή τιμή, με καλά υλικά

Το δικό σου αγαπημένο πιάτο;
Σπαγγέτι aglio oglio.

Da Nonna 22 Da Nonna 16 Da Nonna 15 Da Nonna 14 Da Nonna 12 Da Nonna 11 Da Nonna 10 Da Nonna 18 Da Nonna 17

Ποιο δικό σου στοίχημα έχεις ήδη κερδίσει;
Υπάρχουν φορές που κάνουμε και διακόσια κουβέρ, οπότε το στοίχημα είναι ακόμα και σε μέρες πανικού και ώρες αιχμής, να μην χάσουμε την ποιότητα.

Da Nonna, Γρίβα 18, Χαλάνδρι, 15233, 210 68 30009

Da Nonna 26 Da Nonna 25 Da Nonna 24

Κείμενο: Τζούλη Αγοράκη
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος