Υλικά

Για τη βάση

1 φλιτζάνι + 2 κουτ. σούπας αλεύρι

1/2 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ

1/2 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα

μια πρέζα αλάτι

1/4 φλιτζανιού κακάο

1/4 φλιτζανιού ζεστό νερό

1/2 φλιτζάνι βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

3/4 φλιτζανιού ζάχαρη

2 αυγά

2 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια (ή σκόνη)

1/2 φλιτζάνι creme fraiche

 

Για το γλάσο

200 γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη

125 γραμμάρια τυρί κρέμα

1/4 φλιτζανιού βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

3 κουτ. σούπας κακάο

μια πρέζα αλάτι

1/2 φλιτζάνι creme fraiche

 

Εκτέλεση

Για τη βάση:

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το κακάο και το ζεστό νερό. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, αναμειγνύουμε το βούτυρο και την ζάχαρη.

Αφού βγάλουμε το μείγμα μας από την φωτιά, το βάζουμε στο μίξερ σε μεσαία ταχύτητα. Το χτυπάμε μέχρι να κρυώσει για 4-5 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και το μείγμα μας από κακάο και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με την creme fraice, σε πολύ χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.

Ισομοιράζουμε το μείγμα μας στις θήκες της φόρμας για cupcakes, γεμίζοντάς τα 3/4 κάθε θήκης.

Ψήνουμε έως ότου τα cupcakes να ροδίσουν στους 180οC. Όταν αρχίσουν να μυρίζουν σαν κέικ, τοποθετήστε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Αν βγει καθαρή, σημαίνει ότι τα cupcakes σας είναι έτοιμα.

Για το γλάσο:

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Την αφήνουμε να κρυώσει.

Κατόπιν, χτυπάμε το τυρί κρέμα και το βούτυρο να αφρατέψουν σε ένα μίξερ για 3-4 λεπτά. Σταδιακά προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη, το κακάο και το αλάτι. Ρίχνουμε την λιωμένη σοκολάτα (έχουμε σιγουρευτεί ότι είναι κρύα) και την creme fraiche.

Συνεχίζουμε να χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και γαρνίρουμε τα cupcakes χρησιμοποιώντας κορνέ ζαχαροπλαστικής ή ένα μαχαίρι.

Tip: Αν το γλάσο βγει πολύ υγρό το αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί. Επίσης, αντί για creme fraiche μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παχύρρευστη κρέμα γάλακτος. Ωστόσο, η creme fraiche κάνει το γλάσο να είναι όσο πρέπει γλυκό, και όχι λιγωτικό.

Κείμενο: Τάσος Αντωνίου

Το Mamapeinao.gr κάνει guest editing για αυτό το Σαββατοκύριακο στο site του ΓΚΡΕΚΑ.