Η κυρία Ιωάννα θα ήθελα να είναι η καλύτερή μου φίλη, να φτιάχνει κάθε απόγευμα ένα κέικ, μια pavlova ή απλά μπισκότα, να πίνουμε τσάι και να μου λέει αστείες ιστορίες με την φραγκοχιώτικη –όπως λέει η ίδια- προφορά της.

Στον μικρό της παράδεισο το “Cake & Cookie Co”, στην Κηφισιά κάτσαμε πολλές ώρες. Και δοκιμάσαμε τα πάντα, από ολόφρεσκα αμερικάνικα baby brownies μέχρι το περίφημο “dense chocolate loaf cake”, συνταγή της Nigella. Τα φτιάχνει όλα η ίδια μαζί με τον γιο της και την επί δεκαπέντε χρόνια φίλη της Μαρίνα.

«Είμαι νηπιαγωγός» μας λέει η κυρία Ιωάννα. «Ζούμε στο Πικέρμι, πάντα ζούσαμε στο Πικέρμι. Έχω τρία παιδιά, την Ελένη, τον Πέτρο και τον Στέφανο. Μεγάλωνα τα παιδιά μου και συγχρόνως μαγείρευα, έφτιαχνα γλυκά. Μεγάλωσαν τα παιδιά, έφυγαν και εμένα μου άρεσε πάντα να μαγειρεύω. Είχαμε φίλους που μου έλεγαν «φτιάξε μας ένα τέτοιο» και κάποια στιγμή μου είπαν ότι δεν μπορούν να ζητάνε συνέχεια και ότι πρέπει να το δω επαγγελματικά το πράγμα, εφόσον είχαν φύγει και τα παιδιά και είχα πολύ ελεύθερο χρόνο. Βλέπεις, πριν από οχτώ χρόνια έσπασα τον αστράγαλό μου, καταστράφηκε η κλείδωση και δεν μπορούσα πια να κάνω την δουλειά της νηπιαγωγού. Δεν μπορώ ούτε να τρέξω ούτε να κάτσω στους αστράγαλους. Αν είσαι με παιδάκια, πρέπει να μπορείς να πέφτεις στο ύψος τους και εγώ δεν μπορούσα. Οπότε ξεκίνησα αρχικά να φτιάχνω γλυκά από το σπίτι. Στην αρχή είχε πλάκα, αλλά δεν μπορείς να κάνεις αυτή τη δουλειά από το σπίτι για πολύ καιρό.

cake and cookie-01cake and cookie-03cake and cookie-24cake and cookie-04cake and cookie-06 cake and cookie-05cake and cookie-07 cake and cookie-02

Όταν έψαξα χώρο στην Κηφισιά που είναι και η μεγαλύτερη πελατεία μου, τα ενοίκια ήταν πολύ ακριβά, χιλιάδες ευρώ τον μήνα. Και εντάξει cakes φτιάχνω, πόσα λεφτά να βγάλω πια; Μια μέρα λοιπόν, πετύχαμε αυτό το μαγαζάκι που είναι στην έξοδο για την Εθνική Οδό. Είναι μια μονοκατοικία που ζει η οικογένεια Κουλούρη. Ακόμα και το όνομα μας ταίριαξε γάντι».

Η κυρία Ιωάννα μας κερνάει brownies και μπισκότα βουτύρου και εγώ χαζεύω τα άπειρα βιβλία της, όλα γεμάτα σημειώσεις, μικρά χαρτάκια, σελιδοδείκτες και υπολείμματα σοκολάτας. «Εμένα μου αρέσει να ψάχνω τα βιβλία μου, να ψάχνω το internet, να πειραματίζομαι. Φτιάχνουμε ό,τι μπορείς να φανταστείς. Κάνουμε ό,τι μας ζητήσει κάποιος. Έχουμε πολλά βιβλία και που να δεις σπίτι πόσα έχουμε. Τα έχω χρησιμοποιήσει όλα τα βιβλία μαγειρικής που βλέπεις. Κυρίως βέβαια χρησιμοποιώ τις δυο μου Βίβλους, της Nigella. Αγαπάω Nigella.

Η ιδέα μου όταν βρήκαμε το μαγαζί ήταν να κάνω την κουζίνα του σπιτιού μου εδώ. Ήθελα να έχουμε μια ανοιχτή κουζίνα, εν αντιθέσει με τα άλλα ζαχαροπλαστεία. Για μένα αυτό είναι που με ευχαριστεί και που τραβάει τον κόσμο. Σε βλέπουν να φτιάχνεις κάτι και έχουν απευθείας επαφή μαζί σου. Έρχονται άνθρωποι και συζητάμε τι και πώς θέλουν να τους φτιάξουμε. Έχουμε μια κυρία που ο άντρας της είναι διαβητικός και κάνουμε συζητήσεις, πώς να μην βάζουμε ζάχαρη, τι άλλο να βάλουμε. Ουσιαστικά, ό,τι φτιάχνουμε με παραγγελία, είναι custom. Κάνουμε τα στάνταρ γλυκά μας αλλά από κει και πέρα η ιδέα είναι ό,τι κάνει κέφι στον άλλο να μας το πει στο τηλέφωνο και να το ετοιμάσουμε.

Στην αρχή ήταν ρίσκο, όπως κάθε δουλειά. Εμείς όμως ξέραμε από την αρχή ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε πολλά λεφτά. Cakes πουλάμε. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να καλύπτουμε τα έξοδά μας και πλέον, τα καλύπτουμε. Στην αρχή δεν τα καλύπταμε. Το Facebook μας έχει βοηθήσει πολύ. Είναι τρομερή η δύναμή του».

Η Μαρίνα βάζει τρία “dense chocolate loaf cakes” –την σπεσιαλιτέ του μαγαζιού- στο φούρνο και η μυρωδιά μας σπάει τη μύτη. Η Μαρίνα είναι ιταλίδα και εξπέρ στα παγωτά. «Η Μαρίνα είναι τέλεια στις καταστάσεις πανικού. Σκέψου ότι έχουμε μια πελάτισσα που όποτε έρχεται, τρέμει η ψυχούλα μας» λέει η Ιωάννα και γελάνε συνωμοτικά. «Θέλει κάθε φορά να κάνουμε brainstorming. Έχει λοιπόν δίδυμες κόρες και όταν έγιναν δεκαέξι, τους έκανε ένα τεράστιο πάρτι. Ήθελε να της φτιάξουμε κάτι πολύ μεγάλο για την μέση του τραπεζιού, να είναι τρισδιάστατο, μισό μέτρο ύψος, να είναι όλο φαγώσιμο και να σχηματίζει και τον αριθμό δεκαέξι». «Αχ τι την λες αυτή την ιστορία» της λέει η Μαρίνα και ξεφυσάει. «Πήρα λοιπόν τηλέφωνο τον Βασίλη που είναι το δεξί μου χέρι και φτιάχνει ό,τι μπορείς να φανταστείς» συνεχίζει η κυρία Ιωάννα « Έφτιαξε ένα σύρμα σε μορφή του 16 αλλά επειδή το έξι είναι δύσκολο, έκανε ρωμαϊκούς χαρακτήρες. Έφτιαξε την βάση και εμείς φτιάξαμε ένα κέικ που θα περνούσαμε σε κομμάτια στο σύρμα. Το Σάββατο ήταν η παραγγελία. Παρασκευή βράδυ μας φέρνει την κατασκευή με το σύρμα και λέει την ιστορία στις κόρες του. Η μια του κόρη του λέει «τι λες ρε μπαμπά, δεν είναι έτσι το 16 στα ρωμαϊκά». Μας πήρε τηλέφωνο και το έφτιαξε όλο από την αρχή. Όλη νύχτα δεν κοιμήθηκε για να κάνει το σωστό. Φτιάχνω το Σάββατο το cake, αρχίζω να το περνάω και αυτό αρχίζει να ανοίγει από το βάρος. Τελευταία στιγμή φτιάξαμε άπειρα cupcakes, τα τοποθετήσαμε στην κατασκευή και σωθήκαμε. Ήταν τεράστιο και απλώσαμε μέτρα σελοφάν για να το κουβαλήσουμε, το κρατούσαμε στο αυτοκίνητο. Ήταν θρίλερ. Ευτυχώς, μια βδομάδα μετά μας πήραν τηλέφωνο και μας είπαν ότι τα παιδιά το τσάκισαν και ό,τι ήταν τρομερό».

cake and cookie-09cake and cookie-13cake and cookie-14 cake and cookie-16 cake and cookie-15 cake and cookie-12 cake and cookie-11 cake and cookie-10

«Ποιο είναι το μυστικό για τέλεια γλυκά;». «Τα πιο σημαντικά υλικά είναι τα αβγά, το βούτυρο και η ζάχαρη. Κάναμε μεγάλη έρευνα αγοράς για να διαλέξουμε βούτυρο. Βανίλια φέρνουμε από την Αγγλία. Είναι αληθινό extract και δεν το έχουν εδώ. Ζάχαρη παίρνω καστανή, αυτή που είναι λίγο νωπή και κολλώδης. Άλλο μυστικό δεν υπάρχει. Αν υπήρχε θα σας το έλεγα. Η ζαχαροπλαστική και γενικά, η μαγειρική είναι ωραία να τις μοιράζεσαι. Δεν είναι κάτι που πρέπει να μένει μυστικό. Και συνταγές δίνω συνέχεια, δεν έχω πρόβλημα. Μπορείς να τις βρεις παντού, γιατί να τις κρύψεις; Και που τις δίνω όμως, έρχονται μετά και μας λένε «ε κάντο μου εσύ εγώ δεν προλαβαίνω». Έρχονται και πολλές γυναίκες και μας λένε να φτιάξουμε κάτι που να μην είναι τέλειο για να φαίνεται αληθινά σπιτικό ώστε να πουν ότι το έφτιαξαν αυτές. Αυτό μου αρέσει πολύ. Τους το βάζω και σε δικό τους πιάτο που μου φέρνουν από το σπίτι. Είναι τέλειο αυτό.

Τα cupcakes τα σιχαίνομαι. Στην αρχή, είχαμε πει ότι δεν θα κάνουμε. Μας τα ζητάνε όμως συνέχεια και έτσι δεν μπορέσαμε να πούμε ότι δεν θα φτιάχνουμε. Κάνουμε τα πιο μεγάλα και τα πιο μικρά. Δεν φτιάχνουμε τεράστια γιατί δεν μπορείς να τα φας ολόκληρα. Εγώ ενθαρρύνω τον κόσμο που έρχεται να παίρνει τα πιο μικρά γιατί είναι δυο μπουκιές και τρώγονται ευχάριστα. Όσο για το icing, δεν κάνουμε ζαχαρόπαστα, κάνουμε butter icing που το φτιάχνουμε εμείς. Επίσης, δεν μου αρέσει το rainbow cake. Ναι, είναι εντυπωσιακό αλλά δεν έχει κάτι ιδιαίτερο στην γεύση του και έχει και πολλά χρώματα. Το αγαπημένο μου είναι η σπεσιαλιτέ μας που είναι ένα απλό κέικ σοκολάτα που είναι πολύ μαλακό και λίγο υγρό μέσα. Αυτό, όπως και όλα τα cakes, δεν τα προλαβαίνουμε. Μαζί με τα μπισκότα βουτύρου, τα chocolate chip και τα μπισκότα κουάκερ με σταφίδα και ξηρούς καρπούς φεύγουν αμέσως. Τα παίρνουν με το κιλό.

Δυστυχώς τρώμε κάθε μέρα γλυκά και πάντα λέμε «σήμερα δεν θα φάμε ζάχαρη». Βάζουμε στοίχημα με την Μαρίνα και λέμε «άμα φάω ζάχαρη, θα σου δώσω πέντε ευρώ. Χρωστάμε δυο εκατομμύρια η κάθε μια στην άλλη. Δεν γίνεται να μην φάμε ζάχαρη. Όταν φτιάχνεις κάτι, το δοκιμάζεις. Δεν μπορώ να πουλήσω κάτι που δεν τρώγεται. Ακόμα και στην όψη να μην είναι τέλειο, εμένα με ενδιαφέρει να είναι νόστιμο».

Η κυρία Ιωάννα ξεκινάει να διακοσμεί cupcakes. Κάνει τουλάχιστον τρία λεπτά για το καθένα και καταλαβαίνω πόσο αγαπάει αυτό που κάνει και πόσο μεράκι δίνει. «Η Μαρίνα και ο Πέτρος μου φωνάζουν ότι αργώ για κάτι που πουλάμε μόλις πενήντα λεπτά αλλά εμένα δεν με νοιάζει» λέει και γελάει.

«Ο γιος μου ο Πέτρος είναι μάγειρας και εδώ και έναν χρόνο δουλεύει μαζί μας. Δούλευε στο Λονδίνο σε πολύ καλά εστιατόρια αλλά δεν άντεχε άλλο. Η δουλειά του μάγειρα είναι σκότωμα, έχει τρελά ωράρια –πράγμα που δεν σου επιτρέπει να κρατήσεις τους φίλους σου που έχουν νορμάλ δουλειές- και έχει πολλά ναρκωτικά και πολύ ποτό για να μπορούν οι μάγειρες να μένουν συνέχεια δραστήριοι. Είναι μόνιμα σε ένα υπόγειο, δεν βλέπουν κόσμο, δεν έχουν αίσθηση του χρόνου. Το κυριότερο είναι ότι δεν έχουν άμεση επαφή με τους πελάτες να τους δουν να τρώνε, να το χαίρονται, δεν παίρνουν αυτή τη χαρά. Κάποια στιγμή λοιπόν, ο Πέτρος ήθελε να γυρίσει πίσω. Όλα μου τα παιδιά θέλουν να γυρίσουν πίσω αλλά είναι θέμα δουλειάς. Έχουν τις δουλειές τους εκεί. Άμα δεν βρίσκεις εδώ δουλειά τι να κάνεις; Ο Πέτρος όμως γύρισε, ήρθε στο “Cake & Cookie” και έχει δώσει άλλο αέρα στο μαγαζί. Του αρέσει και πολύ γιατί είναι μια δουλειά με άμεση ανταπόκριση. Δίνει κάτι στον άλλο και βλέπει αμέσως το αποτέλεσμα, αν του άρεσε δηλαδή ή όχι αυτό που έφαγε».

cake and cookie-25 cake and cookie-26cake and cookie-27cake and cookie-18cake and cookie-19cake and cookie-17cake and cookie-21 cake and cookie-23 cake and cookie-22

Η κυρία Ιωάννα μας δίνει τάρτα με κρέμα λεμονιού και καραμέλα. Μας λέει ότι η κρίση δεν την πείραξε. Άλλωστε άνοιξε το μαγαζί το 2013, μέσα στο βρασμό της κρίσης. «Στην κρίση ο κόσμος το ρίχνει στο φαγητό. Παίρνει ένα κέικ, πίνει έναν καφέ, αυτό μας λένε όλοι. Έτσι, έχει γίνει της μόδας οτιδήποτε έχει σχέση με φαγητό. Εμείς πουλάμε πολύ ό,τι έχει να κάνει με σοκολάτα και φρούτα εποχής. Δουλεύουμε πολύ με χειροποίητα υλικά όπως είναι η σφολιάτα που την φτιάχνει ο Πέτρος και με εποχιακά φρούτα γιατί θέλουμε να είναι όλα φρέσκα. Από κει και πέρα, φτιάχνουμε ό,τι θες, γαλλικά, αμερικάνικα, αγγλικά, αυστραλέζικα, γερμανικά, με γλουτένη, χωρίς γλουτένη, με ζάχαρη, χωρίς ζάχαρη, όλα τα γλυκά του κόσμου. Παίρνουμε μια συνταγή και την μετασχηματίζουμε αναλόγως την εποχή. Τα Χριστούγεννα για παράδειγμα, κάναμε pavlova με κάστανα».

Η κυρία Ιωάννα μου δείχνει με περηφάνια την επαγγελματική μηχανή παγωτού που της πήρε η κόρη της η Ελένη, το i-pad που της πήραν τα παιδιά της τα Χριστούγεννα και τις διάφορες φόρμες που μαζεύει εδώ και χρόνια για μπισκότα και κέικ. «Σε κάθε ταξίδι που πηγαίναμε με τον άντρα μου, όταν ζούσε, εμένα μου άρεσε να πηγαίνω στις λαϊκές και στα μαγαζιά με είδη κουζίνας και να αγοράζω πράγματα». «Εγγόνια έχετε;» την ρωτάω. «Έχω τρία παιδιά που δουλεύουν πολύ και δεν έχουν χρόνο για αυτά τα πράγματα. Φτιάχνω όμως πράγματα για τα εγγόνια της αδερφής μου».

Η ώρα έχει πάει αργάμιση και πρέπει να φύγουμε. Η κυρία Ιωάννα και η Μαρίνα τα καθαρίζουν όλα. «Μας αρέσει η καθαριότητα. Δεν βάζουμε γάντια στο μαγείρεμα γιατί πρέπει να αισθάνεσαι τα δάχτυλά σου, αλλά πλένουμε τα χέρια μας συνέχεια. Ποτέ δεν αφήνουμε την κουζίνα βρώμικη. Πάντα, ό,τι ώρα και αν είναι τα καθαρίζουμε όλα». Αποχαιρετούμε την γλυκύτατη κυρία Ιωάννα και την Μαρίνα και δίνουμε ραντεβού σύντομα. Τέτοιες ευκαιρίες για τόσο νόστιμα γλυκά δεν χάνονται.

https://www.facebook.com/cakeandcookieco.gr

cake and cookie-34 cake and cookie-33 cake and cookie-32 cake and cookie-31 cake and cookie-30 cake and cookie-29 cake and cookie-28

https://www.facebook.com/cakeandcookieco.gr

Follow us:

www.facebook.com/grekamag

http://instagram.com/grekamag

https://twitter.com/GREKAMAG_