Γνώρισα την Κίκα και την Ειρήνη στο meet market όπου εδώ και δύο χρόνια στήνουν το περίπτερό τους και πουλάνε αυθεντικό μεξικάνικο φαγητό. Τορτίγιας, τάκος, μπουρίτος, καυτερές σάλτσες, γκουακαμόλε σε ένα περίπτερο γεμάτο χρώματα που σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι στο Μεξικό. Ως λάτρης του καυτερού φαγητού δεν θα μπορούσα να μην δοκιμάσω. Οι γεύσεις τους μου άρεσαν πολύ και πρότεινα στα κορίτσια να μαγειρέψουν για το ΓΚΡΕΚΑ. Δέχτηκαν αμέσως. Κανονίσαμε συνάντηση στο σπίτι της Κίκας στα Πετράλωνα, για να μας φτιάξουν κοτόπουλο τίγκα. Τα είχαν προετοιμάσει όλα, τα υλικά ήταν κομμένα, τα τηγάνια έτοιμα να μπουν στην φωτιά, έξω έβρεχε καρεκλοπόδαρα και η κουβέντα ξεκίνησε. Κι είχαν πολύ ωραίες ιστορίες να μας πουν.

«Δουλεύαμε πολύ και είχαμε κουραστεί. Κάποια στιγμή στα τριάντα αποφασίσαμε να μαζέψουμε λεφτά και να πάμε στο Μεξικό. Πήραμε εισιτήριο χωρίς επιστροφή και τελικά μείναμε εκεί τρία χρόνια. Δεν ξέραμε ούτε λέξη στα ισπανικά, αλλά από την αρχή μας άρεσε και κολλήσαμε, περάσαμε σούπερ. Και τώρα που γυρίσαμε δεν κόψαμε επαφές, το έχουμε αγαπήσει το Μεξικό και πηγαίνουμε με κάθε ευκαιρία», λέει η Κίκα.

Kika & Irini 01 Kika & Irini 12 Kika & Irini 11 Kika & Irini 10 Kika & Irini 09 Kika & Irini 08 Kika & Irini 07 Kika & Irini 06 Kika & Irini 05 Kika & Irini 04 Kika & Irini 03 Kika & Irini 02

«Το Μεξικό είναι πανέμορφο και έχει απίστευτα τοπία. Έχει ζούγκλα, έρημο, πόλη, τα πάντα. Αλλά το πιο ωραίο εκεί είναι οι άνθρωποι. Είναι όλοι πολύ ζωντανοί, καθόλου μίζεροι και δεν βαριούνται ποτέ. Χαίρονται πραγματικά τη ζωή τους. Έχουν μέσα τους τη μουσική και τον χορό χορεύουν οι πάντες σάλσα και cumbia. Μπορεί να δεις πανκιά, μεταλάδες, χίπηδες, φρικιά, κυριλέ, να ξεκινάει η μουσική και να αφήνουν ότι κάνουν και να χορεύουν στο ρυθμό, είναι απίστευτο. Είναι πολύ ευθείς και φιλόξενοι, ποτέ δεν κουτσομπολεύουν ότι έχουν να σου πουν θα το πουν μπροστά σου. Εμείς μέναμε στο νότιο Μεξικό στη Τσιάπας μία κωμόπολη με ωραία μπαράκια, πολλή μουσική, τέχνη, κόσμο και πολλά πράγματα να κάνεις», λέει η Ειρήνη.

«Παρότι δεν ξέραμε την γλώσσα δεν αργήσαμε να κάνουμε φίλους. Έχουν και μια ιδιαίτερη συμπάθεια στους Έλληνες εκεί. Μέχρι και αρχαία ελληνικά κάνουν στο σχολείο. Είχαμε και έναν φίλο μεξικανό που τον έλεγαν Ορέστη! Και έχουμε την ίδια αίσθηση του χιούμορ. Τότε μας ήρθε η ιδέα να φτιάχνουμε ελληνικά παραδοσιακά γλυκά και να τα πουλάμε. Φτιάχναμε καρυδόπιτα, μπακλαβά, ραβανί και τα πουλούσαμε σε μικρά μαγαζιά. Αυτό πήγε πολύ καλά, ζούσαμε κανονικά και οι δύο. Παράλληλα δουλεύαμε και σε μεξικάνικες κουζίνες και μαθαίναμε αυθεντικές μεξικάνικες συνταγές. Μας έκανε εντύπωση που η κουζίνα είναι πολύ απλή και τα ετοιμάζουν όλα την ίδια στιγμή μπροστά σου.

«Οι Μεξικάνοι λατρεύουν το καυτερό φαγητό. Μέχρι και γλειφιτζούρια με τσίλι έχουν. Στην Ελλάδα δεν το έχουμε πολύ αυτό. Το καλό βέβαια είναι ότι δεν τα μαγειρεύουν καυτερά απλά έχουν διάφορες καυτερές σάλτσες να τα συνοδεύουν. Μάθαμε τις συνταγές από διάφορους φίλους, μαζευόμασταν σε σπίτια και μαγειρεύαμε, είχαμε και έναν φίλο σεφ πολύ καλό. Εκτός από τα κλασικά που ξέρουμε τάκος και τορτίγιας, έχουνε και σούπες, κρέατα πολλά, έχουνε το κοτόπουλο με σάλτσα μόλε – πικάντικη σάλτσα με κακάο, ταμάλες – που έχει ολόκληρη ιεροτελεστία πριν το μαγειρέψεις δεν πρέπει να έχεις τσακωθεί για παράδειγμα.

Kika & Irini 13 Kika & Irini 20 Kika & Irini 19 Kika & Irini 18 Kika & Irini 17 Kika & Irini 16 Kika & Irini 15 Kika & Irini 14

«Έπρεπε να φύγουμε από το Μεξικό γιατί προέκυψε κάτι στην Ελλάδα αλλά δεν νιώθουμε ότι έχουμε φύγει. Μπορεί να είναι δέκα ώρες μακριά αλλά το νιώθουμε δίπλα μας. Καμιά φορά βρίσκουμε και πολύ φτηνά εισιτήρια από Μαδρίτη μόνο με εκατό ευρώ πήγαινε έλα. Γενικά στη ζωή μας κάνουμε ότι προκύψει και ευχαριστιόμαστε αυτό έρχεται. Όταν γυρίσαμε από το Μεξικό ήταν η αρχή της κρίσης και μας έλεγαν όλοι, ‘μα καλά τώρα γυρίσατε’. Έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με προσπάθεια μεν αλλά και με χιούμορ και μουσική, δεν έχουμε φτάσει ποτέ στο σημείο να πούμε ‘ωχ! τώρα τι κάνουμε’. Στο meet market πήγαμε γιατί μας το πρότεινε μία φίλη και μας αρέσει, γιατί φέρνουνε το μεξικάνικο street food στην Αθήνα. Προσέχουμε και την ατμόσφαιρα, στολίζουμε το περίπτερο με χρώματα και διάφορα διακοσμητικά εμπνευσμένα από την μέρα των νεκρών. Μας αρέσουν πολύ όλα αυτά, τα χαιρόμαστε. Έχει τύχει να έρθει Μεξικάνος στο meet market και να μην πιστεύει στα μάτια του».

Οι Κίκα και η Ειρήνη κάνουν και catering για γενέθλια και διάφορες εκδηλώσεις, διακοσμούν το χώρο, προσφέρουν μενού με διάφορες μεξικάνικες λιχουδιές και όλο αυτό κοστίζει μόλις 5-7 ευρώ το άτομο. Επίσης στο Dos Agaves στο μοναστηράκι, κάνουν μεξικάνικο brunch κάθε Κυριακή με αυγά ραντσέρος,  μπουρίτος με τσίλι κον κάρνε, scrubbled αυγά με τσίλι, μπαμπάτσος- street food από την πόλη του Μεξικού, σάντουιτς ποτισμένο στο τσίλι με τσορίθο, κολοκυθόσουπα και μεξικάνικα pancakes με καυτερή σάλτσα σοκολάτας.

Το κοτόπουλο τίγκα που μας έφτιαξαν ήταν πεντανόστιμο όπως και οι διάφορες σάλτσες και οι τορτίγιες που το συνόδευαν. Φάγαμε μέχρι να σκάσουμε και πήραμε και την συνταγή.

Kika & Irini 21 Kika & Irini 26 Kika & Irini 25 Kika & Irini 24 Kika & Irini 23 Kika & Irini 22Kika & Irini 28

Κοτόπουλο τίγκα για τέσσερα άτομα

Βράζουμε ένα κοτόπουλο και το ψιλοκόβουμε,

Κόβουμε σε ροδέλες 5-6 μεγάλα κρεμμύδι, τα τσιγαρίζουμε μέχρι να μαραθούν, τα καραμελώνουμε με ζάχαρη, προσθέτουμε φρέσκια ντομάτα που πρώτα την ψήνουμε μόνη της στη σχάρα, μετά ντοματάκια από κονσέρβα, τσίλε τσιπότλε (τα οποία μπορείς να βρεις σε κονσέρβα), και στο τέλος το κοτόπουλο. Βράζει για ένα τέταρτο και είναι έτοιμο για φάγωμα.

Καλή Όρεξη!

https://www.facebook.com/cantinamexicanaathens?ref=br_tf