Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην εκτιμά ένα κομμάτι αλμυρής ή γλυκιάς πίτας, δεν υπάρχει σπίτι και φούρνος όπου να μην έχει ψηθεί έστω μια φορά μια πίτα και όλα αυτά γιατί η πίτα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής διατροφής και αναγνωρισμένη στα πέρατα του κόσμου.
Σαν χώρα έχουμε ποικιλία από πίτες από τον Έβρο ως την Κρήτη, παραδοσιακές, με φύλλο κρούστας, χωριάτικο, ξυπόλητες, τεμπέλες, πίτες, πιττάκια, πιταρούδια του φούρνου και του τηγανιού, που όλες έχουν ένα μοναδικό κοινό συστατικό το αλεύρι.
Για γέμιση δεν κάνω κουβέντα, η ελληνική πίτα είναι γεμάτες φαντασία, σύμφωνα με τα τοπικά υλικά, έθιμα, τις συνήθειες του τόπου, τις επιρροές, τρόποι εκτέλεσης, ψησίματος και στην κορυφή στέκουν περήφανες δύο πίτες, η τυρόπιτα και η χορτόπιτα, ποια είναι η πιο δημοφιλής, ιδέα δεν έχω!
Αν παρακολουθείς το Funky Cook σίγουρα ξέρεις ότι έχω μια ιδιαίτερη αγάπη στις παραδοσιακές συνταγές και φυσικά στις πίτες, έτσι λοιπόν θα μοιραστώ μαζί σου τα λίγα αυτά που ξέρω και έμαθα κι εγώ μέσα από την εξάσκηση του ανοίγματος του φύλλου.
Πίτες έμαθα από την γιαγιά μου, θυμάμαι, συνήθως να φτιάχνει σπανακοτυρόπιτα ή γαλατόπιτα μια γλυκιά Θεσσαλιώτικη πίτα.
Άνοιγε με μαεστρία τα φύλλα πάνω σε αυτό το πλαστικό τραπεζομάντηλο που αγόραζε με το μέτρο χρησιμοποιούσε μια πολύ λεπτή βέργα, την έστρωνε στο ταψί λαδώνοντάς την καλά,  την χάραζε, μετά την έραινε με νερό και κατευθείαν στην γάστρα.
Η μάνα μου δεν της έμοιασε, δεν ανοίγει φύλλο ούτε ζυμώνει, μια πίτα φτιάχνει και αυτή τεμπελόπιτα ή με έτοιμο φύλλο,  εξαιρετική και πεντανόστιμη, δεν μπορώ να πω.
Στο θέμα μας, πως θα ανοίξεις με τα χεράκια σου φύλλο για πίτα…
Αρχικά αγόρασε έναν πλάστη, χωρίς πλάστη δουλειά δεν γίνεται.

Åÿ¿ÿ¢ª¬áÿíG¬ æ¼ñ½ÿÜG¬ Üáÿ Ås½£¬

Η Ζύμη

Βρες έναν άνετο χώρο για να ανοίξεις το φύλλο σου, συγκέντρωσε όλα τα υλικά για την παρασκευή του φύλλου για αρχή χρησιμοποίησε αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ζέστανε τόσο το νερό ώστε να μπορείς να βάλεις το δάχτυλό σου μέσα, κοινώς χλιαρό, θα χρειαστείς επίσης λίγο ξύδι, ελαιόλαδο και αλάτι.
Σε ένα μπώλ βάλε το αλεύρι άνοιξε μια λακκούβα και ρίξε το ξύδι και το ελαιόλαδο, πρόσθεσε το αλάτι στο νερό.
Ρίξε τα ¾ από το νερό που λέει η συνταγή κάθε φορά, κάθε αλεύρι ή ακόμη και η θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα στην ζύμη.
Ζύμωσε για 5 λεπτά με υπομονή μέχρι να πάρεις μια απαλή, λεία και με υγρασία ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια σου.
Κόβεις την ζύμη σε όσα φύλλα θα χρειαστεί, αυτό το λέει συνήθως η συνταγή, σκεπάζεις με νωπή πετσέτα, δηλαδή την βρέχεις και την στύβεις καλά. Άφησε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά όσο συνήθως χρειάζεται να ετοιμάσεις την γέμιση.

ò£á¿ªºªsP½£¬ æºá½áíG¬ Ås½£¬ æ¼ñ½ÿÜG¬ötóóª

Το Άνοιγμα του φύλλου

Καθάρισε τον πάγκο σου γιατί θα χρειαστείς χώρο, πασπάλισε με κόρν φλάουρ δεν πήζουμε τον πάγκο απλά όσο πιάσουμε με τα δάχτυλά μας.

Το κόρν φλάουρ θα σε βοηθήσει να ανοίγεις εύκολα το φύλλο.

Ξεκινά πατώντας ελαφρά στο κέντρο με την παλάμη σου, πασπάλισε με λίγο ακόμη κόρν φλάουρ και ξεκίνα να ανοίγεις φύλλο με ανάλαφρες κινήσεις, χωρίς φόβο και άγχος, σκέψου ότι πρέπει να του δώσεις ένα απόλυτα όμοιο πάχος.

Το πλάστη τον έχεις πάντα στο κέντρο, από εκεί ξεκινάς και ανοίγεις προς τ’ απάνω και τις ίδιες φορές προς τα κάτω, αριστερά δεξιά γυρνώντας το φύλλο.

Όσο ανοίγει το φύλλο αν χρειαστεί πασπαλίζεις με κόρν φλάουρ.

Αν έχεις λεπτό πλάστη διπλώνεις το φύλλο από την αρχή του και ρολάρεις με ελαφρές κινήσεις αλλιώς συνεχίζεις με τον ίδιο τρόπο μέχρι να καλύπτει το μέγεθος του ταψιού και να εξέχει 1-2 πόντους ώστε να κλείσεις κατόπιν την πίτα!

Όταν ανοίγεις ένα φύλλο φροντίζεις να το στρώνεις αμέσως σε καλά λαδωμένο ταψί και το λαδώνεις αμέσως, ακολουθείς την συνταγή που επέλεξες σχετικά με την γέμιση, δεν ξεχνάς να λαδώνεις καλά τα φύλλα πάντοτε!

æ¼ñ½ÿÜp Üáÿ æºá½áíp Ås½ÿötóóª ¬ºá½áíµÆ¼¿µºá½ÿÅs½ÿ æ¼ñ½ÿÜG¬ æ¼ñ½ÿÜG¬ Üáÿ Ås½£¬

Το ψήσιμο

Μην ξεχάσεις να προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180ο C.

Προσπάθησε να κλείσεις την πίτα όσο καλύτερα μπορείς ενώνοντας το πάνω και το κάτω φύλλο κλείνοντας προς τα μέσα, άλειψε την επιφάνεια με αρκετή λιπαρή ουσία.

Χαράζεις ελαφρά, όχι βαθιά μέχρι την γέμιση, με μαχαίρι την πίτα σε κομμάτια.

Ράντισε την πίτα ελαφρά με νερό και φούρνισέ την, οι πίτες θέλουν συνήθως 45 λεπτά χωρίς αέρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο.

Άστη να κρυώσει λίγο και κόψε την σύμφωνα με τα κομμάτια που χάραξες.

Αυτό ήταν, enjoy!

æ¼ñ½ÿÜp Üáÿ Ås½ÿ

Μέχρι να αποφασίσεις να εξοικειωθείς με την ιδέα του χειροποίητου φύλλου και της πίτας δοκίμασε μια πιο εύκολη συνταγή, τα πιταράκια.

Υλικά

Για την Ζύμη
300 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 ml. ελαιόλαδο
210 ml. νερό χλιαρό
Αλάτι

Για την Γέμιση
200 gr. φρέσκια μυζήθρα ή φέτα
1 μικρό ματσάκι δυόσμο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Ελαιόλαδο ή Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε την ζύμη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπώλ.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και ανακατεύουμε με το τυρί και το πιπέρι, αν το τυρί δεν είναι αλμυρό προσθέτουμε αλάτι.
Ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο την ζύμη σε ένα λεπτό φύλλο.
Με ένα ποτήρι ή στρογγυλό κουπ πατ κόβουμε την ζύμη.
Γεμίζουμε τα κομμάτια της ζύμης που έχουμε κόψει με την γέμιση.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Κλείνουμε τα πιταράκια καλά, δίνοντας ημικυκλικό σχήμα.
Τηγανίζουμε ή ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν τα πιτάκια.

Åá½ÿ¿ßíáÿ

Το funky cook.gr κάνει αυτό το σαββατοκύριακο guest editing στο site του ΓΚΡΕΚΑ.