Το Pap Liber είναι ένα ζαχαροπλαστείο στο Γαλάτσι με μεγάλη ιστορία. Οι ιδιοκτήτες του είναι πέντε αδέλφια που δούλεψαν από πολύ μικρή ηλικία σε διάφορα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας και το 1974 αποφάσισαν να ανοίξουν το δικό τους μαγαζί. «Ασχολούμαι με την τέχνη από 12 χρονών», λέει ο κύριος Δημήτρης, ο μεγαλύτερος από τα αδέλφια. «Ήταν δύσκολα στην αρχή, αλλά το κάναμε με κέφι. Τότε δεν μας ένοιαζαν πολύ τα λεφτά γιατί δεν είχαμε και πολλές ανάγκες. Τώρα με την κρίση είναι πάλι δύσκολα, αλλά στην ουσία είναι δύσκολα γιατί έχουν αυξηθεί οι ανάγκες μας», λέει ο κύριος Χαράλαμπος. Τα πέντε αδέλφια ξεκίνησαν μαζί και συνεχίζουν μέχρι σήμερα. Έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των κατοίκων γιατί φτιάχνουν γλυκά με πολλή αγάπη και με την εμπειρία των σαράντα τουλάχιστον χρόνων στη δουλειά. Μπορείς να βρεις διάφορα γλυκά στο ζαχαροπλαστείο και όλα φαίνονται πολύ λαχταριστά. Γι’ αυτό όμως που φημίζονται είναι το προφιτερόλ τους. Πήγαμε στο Pap Liber και φτιάξαμε μαζί τους ένα προφιτερόλ να γλείφεις τα δάχτυλά σου.

01 02 03 04 05 06 07

Μπαίνοντας στο μαγαζί παρατηρείς ότι όλα είναι στην εντέλεια, πεντακάθαρα και τακτοποιημένα. Η ίδια ακριβώς τάξη και καθαριότητα υπήρχαν και στο εργαστήρι. Επικρατούσε μία ησυχία σχεδόν τελετουργική κι έβλεπες τα πέντε αδέλφια να ζυγίζουν τα υλικά, να αναμιγνύουν τις σοκολάτες και να στολίζουν τις τούρτες με αργές και προσεκτικές κινήσεις.

Το προφιτερόλ μάς το έφτιαξε ο γιος του κυρίου Θύμιου. Ο Αλέξανδρος είναι ο εκπρόσωπος της νέας γενιάς στο ζαχαροπλαστείο. Μεγάλωσε ανάμεσα σε γλυκά και τελικά ασχολήθηκε και ο ίδιος με την ζαχαροπλαστική. Πήρε από την οικογένειά του την αγάπη και τον σεβασμό για τα γλυκά και από τη σχολή τις τεχνικές γνώσεις. «Τα υλικά είναι το πιο σημαντικό πράγμα στο γλυκό. Πρέπει να είναι αγνά και φρέσκα. Εμείς εδώ δεν χρησιμοποιούμε τίποτα προπαρασκευασμένο ή με συντηρητικά» λέει. «Τα φτιάχνουμε όλα στο εργαστήρι οι ίδιοι. Τα σουδάκια για το προφιτερόλ είναι πάντα φρέσκα γιατί τα φτιάχνουμε κάθε πρωί, το ίδιο και η σοκολάτα και η κρέμα. Αν χρησιμοποιείς ποιοτικά υλικά και βάζεις αγάπη σε αυτό που φτιάχνεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μη βγει ωραίο το γλυκό», εξηγεί ο Αλέξανδρος. Ο Αλέξανδρος έχει βάλει στόχο να συνδυάσει τις γνώσεις που έμαθε στη σχολή με τα μυστικά και την εμπειρία των θείων του και του πατέρα του. «Πριν έρθω να δουλέψω εδώ, δούλεψα σε διάφορα εστιατόρια ξενοδοχείων πολυτελείας που έφτιαχναν γλυκά με βελτιωτικά γεύσης και τεχνητά χρώματα και αρώματα. Τότε συνειδητοποίησα ότι αυτό που κάνουν εδώ οι δικοί μου είναι πολύ πιο σωστό και ποιοτικό και αποφάσισα να έρθω να δουλέψω μαζί τους. Μαθαίνω πολλά από αυτούς, αλλά παράλληλα προσπαθώ να φέρνω νέες ιδέες και να εκσυγχρονίζω το μαγαζί. Με αφήνουν να τα κάνω, γιατί ξέρουν ότι θα το κάνω με σεβασμό στο ζαχαροπλαστείο». Με την κουβέντα πέρασε η ώρα και το προφιτερόλ ετοιμάστηκε. Ήρθε η ώρα για τη δοκιμή. Φάγαμε μέχρι να σκάσουμε και το υπόλοιπο μάς το τύλιξαν για το σπίτι.
«Να ξαναέρθετε να δοκιμάστε την σοκαλατόπιτα», μας είπε ο Αλέξανδρος την ώρα που φεύγαμε. Και θα το κάνουμε σίγουρα.

08 09 11 12 13

15 10 16 17 18 19 20 21 22 23

Pap Liber, Γεωργούλια 10, Γαλάτσι, 210 2223189 , 210 2028066.

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες:
Elizabeth Rovit