therawhouse3

Η Ναστάζια είναι αρχιτέκτονας. Τα πρότζεκτ που δουλεύει έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά εμείς τη γνωρίσαμε δοκιμάζοντας τα γλυκά της που είναι πολύ ξεχωριστά. Δεν περιέχουν ζάχαρη, δεν ψήνονται, κανένα υλικό δεν είναι κατεργασμένο και τίποτα δεν είναι ζωικής προέλευσης. Τα γλυκά της Ναστάζιας είναι για vegan και ωμοφάγους, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι αυτό σου φέρνει στο μυαλό. Μας κέρασε μια υπέροχη τούρτα σοκολάτα-πορτοκάλι και ένα τσίζκεϊκ με κρέμα από βούτυρο και γάλα καρύδας και λιωμένα κάσιους, που ακόμα και όταν γνωρίζεις τι περιέχουν, δεν μπορείς να πιστέψεις ότι δεν τα έχει φτιάξει με τα υλικά της «παραδοσιακής» ζαχαροπλαστικής. Στην κουζίνα της υπάρχουν δεκάδες μπουκαλάκια και βάζα με καρπούς και «άγνωστα» βιολογικά προϊόντα, φρέσκα φρούτα και σιρόπι αγαύης, -το μόνο γλυκαντικό που χρησιμοποιεί.

therawhouse1 therawhouse2

«Η ωμοφαγία είναι hard core διατροφή», λέει. «Τη γνώρισα από τη μητέρα μου πριν από τέσσερα χρόνια. Γλυκά άρχισα να φτιάχνω για γενέθλια φίλων και τους άρεσαν πάρα πολύ, έτσι όταν άφησα την προηγούμενη δουλειά μου, άρχισα να ασχολούμαι πιο συστηματικά». Τα γλυκά της είναι super food, το κάθε κομμάτι είναι ένα πλήρες γεύμα και μπορεί να τα φάει και όποιος δεν του επιτρέπονται τα «συμβατικά» γλυκά για λόγους υγείας: οι διαβητικοί, όσοι έχουν πρόβλημα με το έντερο, όσοι έχουν υψηλή χοληστερίνη. «Είναι νόστιμα» λέει, «και ο κόσμος που τα δοκιμάζει για πρώτη φορά δεν πιστεύει ότι αυτό που τρώει δεν έχει γάλα, βούτυρο, αυγό. Και δεν χρειάζονται ψήσιμο. Χρειάζονται μόνο ψυγείο ή κατάψυξη και προετοιμασία από την προηγούμενη μέρα, κυρίως το μούλιασμα των καρπών. Η διαδικασία καθεαυτή δεν θέλει χρόνο». Την ώρα που στολίζει ένα τσίζκεϊκ σοκολάτας με φράουλες μας λέει ότι την ενδιαφέρει πολύ και το αισθητικό κομμάτι. Και πραγματικά, το τελικό αποτέλεσμα είναι μια λαχταριστή τούρτα σοκολάτας, μόνο που εδώ η βάση είναι από ξηρούς καρπούς, αλεσμένη κάνναβη και ροζ πιπέρι -τούρμπο θρεπτικών συστατικών. «Τα υλικά είναι όλα εποχιακά», λέει η Ναστάζια, «βιολογικά και ακατέργαστα και κάποια είναι πολύ ακριβά, γι’ αυτό και η τούρτα κοστίζει περισσότερο από μία συνηθισμένη. Για να πετύχεις την ισορροπία των υλικών χρειάζονται πολλές δοκιμές, μέχρι να βρεις τις σωστές δοσολογίες ». Η ίδια δεν είναι αποκλειστικά χορτοφάγος, δεν τρώει κρέας και αποφεύγει το γάλα, αλλά τρώει ψάρι και τυρί. Ονειρεύεται  να ανοίξει το δικό της ζαχαροπλαστείο, αλλά προς το παρόν δίνει τα γλυκά της σε κάποια μαγαζιά του κέντρου. «Είναι πολύ σημαντικό να δοκιμάσει ο κόσμος τα raw food γλυκά για να τα γνωρίσει», λέει. «Να καταλάβει ότι ωμοφαγικό δεν σημαίνει κάτι άνοστο που μυρίζει πρασινάδα και χώμα».

therawhouse4
theraw1 theraw2 theraw3 theraw4 theraw5 theraw6 theraw7 theraw8 theraw10

www.facebook.com/TheRawHouse

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφία: Gertrude Gary Milk