Τα τελευταία δυο χρόνια που το φαγητό έγινε δεύτερο πιο μεγάλο ενδιαφέρον των 20somethings [το πρώτο εξακολουθεί να είναι το σεξ], έχουν εμφανιστεί ένα σωρό χιψτεροπεριοδικά που ασχολούνται με αυτό ακριβώς: με το φαγητό μέσα από μία πολύ υψηλής αισθητικής οπτική. Κι όσο κι αν στηρίζεται στη δουλειά πολύ καλών φωτογράφων, για τον πιο πολύ κόσμο δεν είναι παρά η «αισθητική του ίνσταγκραμ» -και δικαιολογημένα, όλοι τους έχουν ανεβάζουν καταπληκτικές φωτογραφίες στο ίνσταγκραμ. Καθημερινά. Ακόμα και τις δουλειές που τραβάνε με επαγγελματική κάμερα για τα περιοδικά.

Το Kinfolk είναι ένα τριμηνιαίο αμερικάνικο περιοδικό για foodies απ’ το Πόρτλαντ, που έχει βγάλει ήδη δέκα τεύχη και ένα βιβλίο με συνταγές –το τεύχος εννιά κυκλοφόρησε και στα ρώσικα και στα γιαπωνέζικα. Δεν έχει θέματα μόνο για φαγητό, όπως λέει και η υποσημείωση στον τίτλο του, «ανακαλύπτουν πράγματα να μαγειρέψεις, να φτιάξεις και να κάνεις». Και μπορεί τα κείμενα να μην λένε και πολλά πράγματα, τους αρέσουν τα τιπ και οι λίστες με συμβουλές που θυμίζουν σημειώσεις στον τοίχο φοιτητικού δωματίου [εστίας], αλλά οι φωτογραφίες τους και το στήσιμο είναι απίθανα και πού και πού πετυχαίνεις και κανένα ωραίο θέμα που σε διαφωτίζει για πράγματα που αγνοούσες. Όπως το ρεπορτάζ για τα κράνμπερι που είναι θάμνος που σέρνεται [και όχι δέντρο όπως βλακωδώς πίστευα].

Kinfolk_Cranberry-Bush-To-Bowl_v6-11-27-12_05-753x500 Kinfolk_Cranberry-Bush-To-Bowl_v6-11-27-12_12-682x500 Kinfolk_Cranberry-Bush-To-Bowl_v6-11-27-12_28-366x500 Kinfolk_Cranberry-Bush-To-Bowl_v6-11-27-12_23-682x500 Kinfolk_Cranberry-Bush-To-Bowl_v6-11-27-12_30-366x500 Kinfolk_Cranberry-Bush-To-Bowl_v6-11-27-12_27-682x500 Kinfolk_Cranberry-Bush-To-Bowl_v6-11-27-12_19-682x50048170008-1_11x17-756x500 Kinfolk_Cranberry-Bush-To-Bowl_v6-11-27-12_15-682x500

Έχει και συνταγές που πετυχαίνουν. Και που είναι πολύ πιο νορμάλ από ό,τι θα περίμενες από ψαγμένους foodies. Όπως το σιροπιαστό κέικ λεμονιού στο τεύχος 9 που φαίνεται δύσκολο, αλλά είναι πολύ πιο απλό απ’ ό,τι νομίζεις:

photo(107)

Κέικ λεμονιού

Για το κέικ:

Οι κρόκοι από 8 μεγάλα αυγά
-1 κούπα ζάχαρη λευκή (200 γραμ.)
-ξύσμα από δύο λεμόνια (όσο πιο ψιλοτριμμένο γίνεται)
-μισή κούπα sour cream ή στραγγιστό γιαούρτι (115 γραμ.)*
-μισή κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (57,5 γραμμάρια) + ένα κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
-4 γεμάτες κουταλιές σούπας βούτυρο. Το λιώνουμε σε μπρίκι σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
-δύο κουταλιές της σούπας λιμοντσέλο

*την sour cream την βρίσκεις στα πολωνικά μπακάλικα [έχει ένα στην λεωφόρο Αλεξάνδρας μόλις προσπεράσεις το πεδίο του Άρεως, ανεβαίνοντας, στην αριστερή πλευρά]. Έχουν και κατεψυγμένα «φρούτα του δάσους»: βατόμουρα, φραγκοστάφυλα, μούρα, όλα τα berries, σε πολύ καλές τιμές, για να στολίσεις το κέικ.

Για το σιρόπι:

-1 κούπα (250 ml) νερό
-μισή κούπα (100 γραμ.) ζάχαρη λευκή
-4 κουταλιές της σούπας μέλι
-φρεσκοστυμμένο χυμό από δύο λεμόνια
-4 κουταλάκια του γλυκού ρούμι

Για το γλάσο:

1 κούπα (115 γραμ.) ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ο C. Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια ορθογώνια φόρμα 23 x 13 εκατοστών. Χτυπάμε καλά τους κρόκους, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τον κρέμα ή το γιαούρτι, προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το λιμοντσέλο και το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε με σπάτουλα και μόλις ανακατευτεί καλά το μίγμα, ρίχνουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 20 λεπτά. Μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 140ο C και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρή η λεπίδα του μαχαιριού. Το αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά έξω από τον φούρνο, να κρυώσει καλά.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Το βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Τοποθετούμε το κέικ σε μια πιατέλα, κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνειά του με μια οδοντογλυφίδα και ρίχνουμε σιγά-σιγά το σιρόπι παντού, μέχρι να απορροφηθεί.

Φτιάχνουμε το γλάσο ανακατεύοντας τη ζάχαρη άχνη με τον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε κι άλλο χυμό αν χρειαστεί για να γίνει γλάσο που να μπορεί να αλείφεται.  Το αλείφουμε σε όλο το κέικ και το αφήνουμε να σταθεροποιηθεί. Για πιο γιορτινό, στολίζουμε με φρούτα του δάσους.

Υπάρχει στο ΟΜΜU, Δημοκρίτου 21.