Αν κάνεις ένα google τη λέξη «κρεμμυδόσουπα» (onion soup, soupe à l’oignon κλπ) βρίσκεις πολλές συνταγές για να τη φτιάξεις. Αμέτρητες. Κρεμμυδόσουπες πανεύκολες που φτιάχνεις σε μισή ώρα και κρεμμυδόσουπες πιο απαιτητικές (για αργόσχολους) που φτιάχνεις σε έξι ώρες, με εξαντλητικό καραμέλωμα των κρεμμυδιών, όπως του Thomas Keller, του πολυβραβευμένου αμερικάνου σεφ. Αυτός βράζει τα κρεμμύδια σε πολύ χαμηλή φωτιά για πέντε ώρες, μέχρι να σκουρύνει το χρώμα τους (στις οδηγίες του λέει «μέχρι να πάρουν το χρώμα που έχουν τα κακά»).
Η κρεμμυδόσουπα δεν είναι δύσκολη σούπα, είναι μια σούπα της υπομονής, δηλαδή του σαββατοκύριακου. Χρειάζεται χρόνο και φροντίδα για να σε αποζημιώσει. Ο Michel Roux Jr (κι αυτός πολυβραβευμένος σεφ) θεωρεί αρκετά τα 30-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Τη δικιά του φτιάχνεις κι ένα βράδυ που πεινάς σαν λύκος μετά τη δουλειά, αλλά δεν μας ενδιαφέρουν τα τόσο εύκολα.

tjh3773m
Η καλή κρεμμυδόσουπα επειδή δεν έχει πολλά υλικά, έχει αποκλειστικά κρεμμύδια και ζωμό μοσχαρίσιο (ή κοτόπουλου), θέλει καλά κρεμμύδια. Γλυκά, που να μπορούν να καραμελώσουν και δυνατά, για να μην χαθεί η γεύση του κρεμμυδιού μέχρι να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Κρεμμύδια, δηλαδή, που όταν τα καθαρίζεις σε κάνουν να πλαντάξεις στο κλάμα, κατά προτίμηση κόκκινα και όχι τα λευκά που δείχνουν οι πιο πολλές συνταγές.
Υπολόγισε δύο μέτρια κρεμμύδια το άτομο, καθαρισμένα, κομμένα στη μέση και μετά σε φέτες –όχι πολύ λεπτές, έτσι κι αλλιώς θα λιώσουν στο μαγείρεμα. Μπορείς να τα κόψεις φέτες οριζόντια ή κάθετα, είναι το ίδιο, ΜΗΝ ψάξεις τη συνταγή του Keller και διαβάσεις τις οδηγίες, θα πετάξεις το μισό κρεμμύδι και θα χάσεις μια περίπου μέρα φτιάχνοντας ένα μπολ σούπα. Ο Keller πληρώνεται πολύ καλά γι’ αυτό που κάνει.
Η καλή κρεμμυδόσουπα θέλει βούτυρο ή ανάμικτα βούτυρο και ελαιόλαδο, όχι όμως σκέτο ελαιόλαδο. Για 6 κρεμμύδια χρειάζονται δύο κουταλιές ελαιόλαδο και δυο κουταλιές βούτυρο ανάλατο. Τα ζεσταίνεις μαζί και όταν λιώσει το βούτυρο ρίχνεις τα κρεμμύδια. Ρίχνεις και δυο φύλλα δάφνης, αλατοπιπερώνεις και μαγειρεύεις τα κρεμμύδια αρχικά σε δυνατή φωτιά, κι όταν μαλακώσουν τη χαμηλώνεις [στο δύο] και τα αφήνεις να βράσουν για ένα δίωρο, ανακατεύοντας συχνά. Τα κρεμμύδια χρειάζονται τουλάχιστον μιάμιση ώρα σε πολύ χαμηλή φωτιά για να αρχίσουν να σκουραίνουν και να καραμελώνουν. Μπορεί να γίνουν και σε δυνατή φωτιά σε είκοσι λεπτά, αλλά η σούπα δεν θα έχει καμία σχέση. Αν θέλεις, προσθέτεις και δύο σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο. Κάποιοι το βάζουν, κάποιοι προτιμούν μόνο τη γεύση των κρεμμυδιών.
Όταν κοντεύει το δίωρο στη φωτιά, ρίχνεις μια κουταλιά αλεύρι και τρία κλαδιά φρέσκο θυμάρι (μαδάς μόνο τα πράσινα) και ανακατεύεις να ψηθεί καλά το αλεύρι, για κανένα πεντάλεπτο, για να μην μυρίζει η σούπα αλευρίλα. Ρίχνεις και μια κουταλιά ξίδι βαλσάμικο και μισό ποτήρι κρασί (λευκό ή κόκκινο, ξηρό ή γλυκό, ανάλογα με τις προτιμήσεις σου, εσύ θα την φας τη σούπα, μην κολλάς στη συνταγή) και τα αφήνεις να βράσουν ξανά, μέχρι να πιούν όλα τα υγρά. Μετά ρίχνεις το ζωμό.

French Onion Soupm
Η γαλλική κρεμμυδόσουπα έχει ζωμό βοδινού,  αλλά μια χαρά γίνεται και με κοτόπουλου, υπολόγισε περίπου 300 ml το άτομο, η συγκεκριμένη ποσότητα θέλει 600 ml ζωμό* . Υπολόγισε με το μάτι. Ρίχνεις κι άλλο μισό ποτήρι κρασί και αφήνεις να σιγοβράσει η σούπα για άλλη μία ώρα –το μάτι της κουζίνας πάλι στο δύο.  Ανακάτεψε πού και πού, δοκίμασε και βάλε αλάτι και πιπέρι. Έτοιμη.

*Ο ζωμός είναι πολύ σημαντική υπόθεση, και τόσες ώρες που καραμελώνεις τα κρεμμύδια προλαβαίνεις να τον φτιάξεις, αλλά πάρε δυο έτοιμους ζωμούς στη μικρή πλαστική συσκευασία προς το παρόν διαλυμένους σε ζεστό νερό, κι άλλη φορά φτιάχνεις και ζωμό.

Για το σερβίρισμα ιδανικά χρειάζεται μια γαλλική μπαγκέτα κομμένη σε φέτες, αλειμμένες με μια σκελίδα σκόρδου κομμένη στα δύο και ελαιόλαδο, ψημένες για λίγο στο γκριλ από την κάθε πλευρά και μετά ξαναψημένες με γραβιέρα μέχρι να λιώσει το τυρί. Μπορείς να κόψεις και μπαγιάτικο ψωμί σε κομματάκια, να τα ψήσεις στο γκριλ μέχρι να πάρουν χρώμα και μετά να ρίξεις πάνω τους τριμμένη γραβιέρα και να τα ζεστάνεις ξανά στο φούρνο μέχρι να λιώσει.

Δεν υπάρχει πιο ωραία σούπα.