Πέμπτη βράδυ, λίγο μετά τις 10, στο μαγαζί του Μιχάλη Μαντζουράνη γίνεται χαμός. Έχουμε πάει συστημένοι για «ένα από τα καλύτερα μπέργκερ του κόσμου» [το List25 είχε το «γενναίο» μπέγκερ του στη λίστα με τα θανατερά νόστιμα για το 2014, ανάμεσα σε επιλογές από ιστορικά μπεργκεράδικα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού] και η εικόνα που αντικρίζουμε είναι μάλλον αποθαρρυντική: το μαγαζί ασφυκτικά γεμάτο και τριάντα τουλάχιστον άτομα περιμένουν στην ουρά. Σχεδόν όλοι στέκονται υπομονετικά για να αδειάσει τραπέζι και να ακούσουν να φωνάζουν το όνομά τους. Κι επειδή οι ελπίδες μας για τραπέζι εξανεμίστηκαν, δώσαμε την παραγγελία μας στην χαμογελαστή υπάλληλο και περιμέναμε να ετοιμαστούν τα μπιφτεκόψωμα -που μόνο από τις περιγραφές στον κατάλογο κάνουν το στόμα σου να πλημμυρίσει από σάλια.
Χρειάστηκαν τουλάχιστον 40 λεπτά μέχρι να ακούσουμε το όνομά μας και άλλα δέκα για να καταβροχθίσουμε την τεράστια μερίδα με το λαχταριστό μπέργκερ και τις καλοτηγανισμένες πατάτες [αληθινές, φρέσκιες πατάτες] που άξιζαν πραγματικά την αναμονή. Δεν ξέρω πώς το ανακάλυψε ο συντάκτης του List25, αλλά είναι όντως ένα από τα καλύτερα μπέρκερ που έχεις δοκιμάσει.
Την Παρασκευή επιστρέψαμε στον Πειραιά λίγο πριν ανοίξει το μαγαζί για να μιλήσουμε με τον ιδιοκτήτη του και να μάθουμε πού οφείλεται αυτή η επιτυχία. Είναι λίγο πριν τις έξι και ήδη έχει μαζευτεί κόσμος που περιμένει να ανοίξουν. Συμβουλή: Αν θέλεις να είσαι σίγουρος ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένεις, αυτή είναι η καλύτερη ώρα τις καθημερινές, τα σαββατοκυριακα ανοίγει από τη 1.00 – το ΜΠΑΡ ΜΠΕΕ ΚΙΟΥ δεν κάνει κρατήσεις θέσεων και από την ώρα που ανοίγει μέχρι να κλείσει είναι κάθε μέρα γεμάτο.
«Είμαι γέννημα θρέμμα Πειραιώτης, γουστάρω τα μπέργκερ και γενικότερα το κρέας», λέει ο Μιχάλης ενώ τσεκάρουμε τον κατάλογο: Κλασικό, Βελζεβούλης, Μπλε του μπέικον, Μπαρ-Μπεε-Κιου, Άγγλος Ασθενής, Αμέρικαν, Τζούσι Λούσι, Οου Μάμι, Σλόπι Τζο, Γενναίος, 50/50, ΝΤΕΛΙ, Το Κάππα Της Δοκίας, είναι κάποια από τα αυτά που έχεις να επιλέξεις. Ως λάτρης των καυτερών διάλεξα το Βελζεβούλη-Φωτιά. «Δεν υπάρχει περίπτωση να το φας, μόνο δύο άτομα έχουν καταφέρει να το φάνε» με προειδοποιεί ο Μιχάλης. Αλλά δεν τον άκουσα.
Το μαγαζί το άνοιξε πριν από δυο χρόνια και ξεκίνησε σερβίροντας μόνο τρία μπέργκερ για προσωπική του ευχαρίστηση, αλλά και για να ικανοποιήσει τους Πειραιώτες και να τους μυήσει στο καλό μπέργκερ. Μας λέει ότι το αγαπημένο του από τον κατάλογο είναι το 50/50. «Είμαι πολύ περήφανος για αυτό το burger. O κιμάς είναι μισός μπέικον και μισός από μοσχάρι. Περνάμε το μπέικον στην μηχανή του κιμά και το αναμειγνύουμε με το μοσχάρι κι έχει απίστευτη γεύση. Το καπνιστό μπέικον δίνει στο κρέας το λίπος που χρειάζεται. Γενικά ασχολούμαι με τα πάντα στο μαγαζί, παίζω με τα ονόματα, προσέχω τον χώρο, τις συνταγές. Ό,τι υπάρχει στο μαγαζί είναι Μιχάλης. Αν παρατηρήσεις τα μπέργκερ έχουν ένα στοιχείο υπερβολής και αυτό δεν είναι τυχαίο, είναι στοιχείο του χαρακτήρα μου».
Μας μιλάει για το ιδανικό μπιφτέκι που πρέπει να είναι μέτρια ψημένο και αυτό είναι ένα από τα μυστικά του ΜΠΑΡ ΜΠΕΕ ΚΙΟΥ. « Το μέτριο είναι το ιδανικό ψήσιμο για να είναι το κρέας νόστιμο, όλη η νοστιμιά στο κρέας είναι στα υγρά του. Το μοσχάρι δεν έχει καμία σχέση με το κοτόπουλο και το χοιρινό που πρέπει να ψήνονται καλά. Αυτό που βλέπουμε στο μέτρια ψημένο κρέας και λέμε ότι είναι αίμα δεν είναι, δεν μπορώ να το ακούω αυτό. Είναι από την μυογλοβίνη μία ουσία που μεταφέρει στις ίνες του κρέατος διάφορες πρωτεΐνες. Δεν χρειάζεται ο κόσμος να τρελαίνεται και τόσο με τα ψησίματα. Το μοσχάρι όπως και το αρνί είναι δύο κρέατα που σηκώνουν διαβαθμίσεις ψησίματος, αν τα ψήσεις πολύ χάνουν τα υγρά τους και τα στεγνώνουν. Έχω προσπαθήσει πολύ τα δύο αυτά χρόνια να πείσω τους πελάτες να τρώνε μέτριο το μπιφτέκι και το έχω καταφέρει. Έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε τα γούστα του κόσμου που έρχεται να φάει στο μαγαζί. Το μεγαλύτερο πλέον ποσοστό τρώει το κρέας μέτριο -ή τουλάχιστον δοκιμάζει. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό».
«Έχετε πιάτα για χορτοφάγους;» λέω έχοντας στο μυαλό την φωτογράφο που αυτή την εποχή κάνει αποχή από το κρέας. «Μην το ξαναπείς αυτό. Εδώ οι χορτοφάγοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Εντάξει, πλάκα κάνω. Εδώ είμαστε καθολικά δοσμένοι στο κρέας. Αγαπάμε το κρέας και μας αγαπάει και αυτό, υπάρχει μία ανταποδοτικότητα. Το ψημένο κρέας είναι από τα πρώτα πράγματα που ανακάλυψε ο άνθρωπος. Είχε πάρει φωτιά ένα δάσος και τα ζώα που ζούσαν εκεί κάηκαν και ψήθηκαν. Πέρναγαν τυχαία κάποιοι, δοκίμασαν το κρέας και τους άρεσε από τότε το έχουμε στην διατροφή μας».
«Ποιο είναι το τέλειο burger;»
«Το τέλειο burger είναι σίγουρα κάτι υποκειμενικό. Για μένα σίγουρα παίζει ρόλο η ποιότητα και το μέρος του κρέατος. Δεν κάνουν όλα τα κομμάτια για μπιφτέκι. Το κρέας θα πρέπει να έχει σωστή αναλογία λίπους, το ιδανικό είναι 75% κρέας και 25% λίπος. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί όταν ψήνεται το κρέας το λίπος προσφέρει την ιδανική υγρασία. Το κρέας μας είναι εισαγωγής, black angus Ιρλανδίας. Σε κάποια φάση θα ήθελα να δουλέψω με ελληνικό κρέας, αλλά οι τιμές είναι ακόμη πολύ υψηλές. Είμαστε ικανοποιημένοι με το κρέας που έχουμε και από ό,τι φαίνεται και οι πελάτες μας. Όση αξία όμως έχει το μπιφτέκι, την ίδια αξία έχει και το ψωμί. Είναι το 50% του burger.
Δεν το θεωρούν όλοι τόσο σημαντικό. Εμείς το είχαμε ψάξει πάρα πολύ, δύο μήνες χρειάστηκαν για να βρούμε το ιδανικό. Το ψωμί μας είναι μία διασταύρωση γαλλικού μπριός –που είναι γλυκό ψωμί σαν τσουρέκι– και κανονικού ψωμιού. Μπριοσέ το λένε και μας το φτιάχνει κατά παραγγελία ένας φούρνος εδώ στον Πειραιά».
Κάθε βράδυ στο ΜΠΑΡ ΜΠΕΕ ΚΙΟΥ γίνεται χαμός από κόσμο. Έχει μια τεράστια ουρά και όλοι περιμένουν υπομονετικά την σειρά τους. «Πως είναι να βλέπεις αυτήν την εικόνα στο μαγαζί σου;», ρωτάω τον Μιχάλη.
«Η αλήθεια είναι ότι στεναχωριέμαι που ο κόσμος αναγκάζεται να περιμένει. Τώρα έχουμε πάρει τον δίπλα χώρο και σε περίπου ένα μήνα θα επεκτείνουμε το μαγαζί. Κρατήσεις δεν κάνουμε, όποιος πρόλαβε-πρόλαβε, δεν είναι ωραίο να έρχεται ο άλλος στο μαγαζί και να είναι reserve όλα τα τραπέζια». «Και τώρα που το ΜΠΑΡ ΜΠΕΕ ΚΙΟΥ έχει μπει στη λίστα με τα εικοσιπέντε καλύτερα μπεργκεράδικα στον κόσμο πώς είναι;». «Πολύ κουφό είναι αυτό, δεν το περίμενα με τίποτα», λέει ο Μιχάλης. «Τι να πω ευχαριστώ τα παιδιά που το έβαλαν στη λίστα. Αλλά και αυτό είναι υποκειμενικό, μην τρελαινόμαστε».
Τα μπέργκερ που παραγγείλαμε έρχονται τέλεια σερβιρισμένα, με λεπτοκομμένες, φρέσκιες τηγανητές πατάτες και σάλτσα που είναι ό,τι πρέπει για συνοδευτικό. Όπως με πληροφορεί ο Μιχάλης, το μπέργκερ πρέπει να τρώγεται με τα χέρια. Αρχικά το πιέζεις να μικρύνει και να χωράει στο στόμα και μετά με τα δύο τελευταία δάχτυλα να πιέζεις τα δύο ψωμιά μεταξύ τους για να μην φεύγει το μπιφτέκι.
Ο Άγγλος Ασθενής είναι μια πληθωρική μερίδα ζουμερού μπέργκερ μαζί με λουκάνικο γεμιστό με τσένταρ, καραμελωμένα κρεμμύδια, έξτρα τυρί και τηγανητό αυγό –ένα υπέροχο πιάτο.
Ο Βελζεβούλης-Φωτιά ήταν πραγματικά φωτιά και είναι από τις λίγες φορές που έτρωγα κάτι καυτερό και έκλαιγα. Αν είσαι φαν του καυτερού αξίζει να το δοκιμάσεις. Κατά τα άλλα, στο ΜΠΑΡ ΜΠΕΕ ΚΙΟΥ θα βρεις το ιδανικό μπέργκερ που σίγουρα θα απολαύσεις, θα εθιστείς και θα θέλεις να ξαναέρθεις για να δοκιμάσεις και τα υπόλοιπα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
18 Σχόλια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Πραγματικά ακούγεστε γελοίοι όσοι σχολιάζετε αρνητικά αυτό το μαγαζί που αν μη τι άλλο όμοιο του δεν έχει ξαναυπάρξει στην Ελλάδα, τόσο από άποψη τιμής-προσφοράς όσο και από άποψη δουλειάς που έχουν ρίξει τα παιδιά εκεί μέσα. Η ποιότητα είναι απερίγραπτη και όντως αξίζει να βρίσκεται στα 10 καλύτερα μπέργκερ στον κόσμο…σίγουρα αυτοί που το ψήφισαν εκεί μάλλον έχουν φάει λίγα παραπάνω μπέργκερ από σας για να το λένε. Και όσων αφορά την αναμονή, είναι μόνο μία ένδειξη του πόσο αξίζει το μαγαζί μετά από τόσο καιρό λειτουργίας του. Με την επέκταση του ακόμα και αυτό το «αρνητικό» θα σταματήσει να υφίσταται…να δούμε τότε τι θα πούνε και οι τελευταίοι κακεντρεχείς!
Ψωμί, σάλτσα, πατάτες… μόνο αυτό σου μένει….
Τούμπανο φαίνεται αλλά διαβάζω πολλά αρνητικά και δεν θα το δοκιμάσω όταν κατέβω Αθήνα.
Είναι άσχημο να περιμένεις για να φας, και επίσης είναι άσχημο αυτός που τρώει να βλέπει τον άλλον όρθιο να περιμένει.
Εμείς εδώ στην Θεσσαλονίκη έχουμε το Brothers in Law που είναι πολύ νόστιμο και πιο οικονομικό.
Φυσικά υπάρχουν και τα Fridays που έχουν πολύ καλή ποιότητα και εξυπηρέτηση όσες φορές έχω πάει.
Είναι δυνατόν να περιμένουν ουρές και ο τύπος να μην κόβει αποδείξεις; (αυτό έγινε την παρασκευή που ήμασταν έτοιμοι να μας φύγουνε απο το Ευρω.)πρέπει να ζητησεις για να σου φέρουν; πολύ υπερβολικό και για μένα νόστιμο αλλά δεν ξαναπεριμενω 1:30 ώρα να φάω. (Από την ώρα που πήγα μέχρι την ώρα που μου σερβιραν το Μπέργκερ)
Χαχαχαχα πόσο αστείοι είστε μερικοί… Δυστυχώς έτσι είναι όταν ένα μαγαζί πάει καλά! Ο καθένας θα πεί από μία βλακεία που φυσικά δεν ισχύει! Προσωπικά είμαι πελάτης του Μπαρ Μπεε Κιου από την πρώτη μέρα και έχω να πω ότι είναι το καλύτερο value for money που κυκλοφορεί… Και αφήστε την λασπολογία, γιατί μου μυρίζει ανταγωνισμός! Δεν χρειάζεται να λειτουργείτε ως κλασσικοί ελληναράδες, είναι κρίμα! Μπορείτε να συνεχίσετε να τρώτε κατεψυγμένα μπιφτέκια, κάπου στο κέντρο της Αθήνας, με 2 ευρώ. Αφήστε σε εμάς το Μπαρ Μπεε Κιου, που το αγαπάμε και το στηρίζουμε. Μας πιάνετε χώρο… Είστε εσείς που δημιουργείτε την αναμονή και περιμένουμε για να φάμε.
Υ.Γ Να δω τι θα λέτε από Σεπτέμβρη που θα ανοίξουν και το δίπλα και θα χωράμε όλοι, να δω τι θα σκαρφιστείτε πάλι! Νροπή σας απλά!
το μαγαζι ειναι αστειο.εχουνε τοσα λεφτα και αντι να το κανουνε πιο μεγαλο να μην καθονται σαν προβατα να περιμενουνε απο εξω ολοι μαζευουν απλα λεφτα απο τα προβατα.καλη φαση να τρως νεκρα γουρουνια και γελαδια και να τα χρυσοπληρωνεις.
h myoglobinh dn metaferei prwteines stous istous twn mywn. Vrisketai mesa stous istous kai apla denei oksugono…
isxuei omws oti einai upeu8unh gia to kokkino xrwma kathos periexei sidhro. Epishs oso pio kokkino to xrwma toso pio fresko to kreas logw ths mikroterhs oksidwshs tou sidhrou.
Πολύς ντόρος για το τίποτα το μπαρμπεκιου. Στο φαγητό του οι διάφορες γεύσεις σκεπάζουν η μια την άλλη και έτσι δεν καταλαβαίνεις τι τρως. Οι μερίδες του είναι γιγάντιες αλλά και ανθυγυεινές υπερβολικότερα του υπερβολικού (πυρηνική βόμβα λίπους & θερμίδων το κάθε πιάτο), το μαγαζί θυμίζει συνοικιακό καφενείο του 1970 εμφανισιακά και η αναμονή για να κάτσεις για φαγητό δεν σημαίνει απαραίτητα οτι το μαγαζί πετάει, αλλά μάλλον πως ο ιδιοκτήτης κοιτάει πως να ‘κονομήσει χωρίς καμία μέριμνα για τους πελάτες του. Να σημειώσω εδώ πως αν σχολιάσεις αρνητικά στην σελίδα του στο FB, απευθείας σβήνεται το σχόλιο σου και χάνεις την δυνατότητα για οποιοδήποτε σχόλιο στο μέλλον. Η συμβουλή μου είναι να επισκεφτείτε κάποιο μαγαζί το οποίο βάζει την ποιότητα και την εξυπηρέτηση, πάνω από την ποσότητα και την δημιουργία πλαστών εντυπώσεων…
As anaferthoume omws kai sthn symperifora tou idiokthth pou afhse egkyo gynaika ston mhna ths na perimenei kai ths eipe «egkyos eisai oxi arrwsth de tha patheis tipota». Kai se kopela me pateritses kai spasmeno podi pou zhthse karekla gia na mhn perimenei orthia sthn katastash ths gyrisan kai eipan pws den thn anagkazoun na perimenei kai ama den ths aresei na paei allou . Apanthseis tou idiokthth se style «eisai trelh» se arnhtikous sxoliasmous , ta pswmakia parathmena sto patwma.Sxolia arnhtika ginontai apo pollous sth selida tou katasthmatos sto facebook alla o idiokthths frontizei pleon na ta diagrafei.
ισχυει. Σκεψου πως εχουμε πετυχει εμείς στιγμή που ξεφτιλιζε υπάλληλο του. Και απο οσο μαθαμε απο εγκυρη πηγη το αλλο μαγαζι εκλεισε πολλες φορες γτ απελυε με παρανομο τροπο τους υπαλληλους του. ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΚΡΙΑ
Arketa parapona Gia to magazi Kai Gia to service alla Kai Gia th poiothta tou faghtou!!! Θα αναφέρω μόνο ένα γιατί αν αρχίσω να γράφω …. Ζητήσαμε κέτσαπ για να συνοδεύσουμε τις πατάτες…η απάντηση … Το μαγαζί έχει μόνο κόκκινη σάλτσα (με έξτρα χρεωση) αυτή η σάλτσα λοιπόν υπήρχε ήδη μέσα στο μπέργκερ μαζί με κανα 2-3 ακομα και εξαφάνιζαν τη γεύση του!!!αλλα αυτή η κόκκινη σάλτσα ειδικά θύμιζε σάλτσα κεμπαμπτζιδικου τύπου ο Κυρ Αρίστος ξέρετε με έντονη τη γεύση της κανέλας και της πιπεριάς !!!κακος συνδιασμος να τρως μπέργκερ και να σου κάνει κεμπάπ !!! Όσο για τη sauce για τις πατάτες βολευτήκαμε με το μικρό ντιπ ροζ σάλτσας που βρίσκεις και στο τελευταίο σουβλατζιδικο της αθηνας!!!
ΩΡΑΙΟ ΜΠΙΦΤΕΚΙ ΩΡΑΙΟ ΨΩΜΙ…..ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΣΑΛΤΣΕΣ ΚΡΙΜΑ….ΤΟ ΜΠΙΦΤΕΚΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΠΙΣΤΕΥΩ…..ΑΣΧΗΜΗ Η ΑΝΑΜΟΝΗ….ΑΣΧΗΜΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΑΜΟΝΗΣ…ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΤΟΣΗ ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΓΡΗΓΟΡΟ ΦΑΓΗΤΟ 10 ΛΕΠΤΟΥ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΟΤΙ ΣΕ ΠΙΕΖΟΥΝ ΜΕ ΟΜΟΡΦΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΓΕΥΤΕΙΣ….Κ ΠΑΛΙ ΩΡΑΙΟ ΜΠΙΦΤΕΚΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΜΠΙΦΤΕΚΙ Κ ΨΩΜΙ…..
Όσο ωραίο και αν είναι, ΔΕΝ αξίζει με τίποτα την τόση αναμονή…. Δοκιμασαμε να παμε προσφατα ενα απόγευμα καθημερινής λίγο μετά τις 6 που ανοίγει, και μετά απο την τεράστια ταλαιπωρία που τραβήξαμε μέχρι να το βρούμε μέσα στην κίνηση λόγω των έργων για το μετρό, όταν φτάσαμε είχε ήδη μεγάλη ουρά.. όποτε φυγαμε με άδεια χέρια.. η για να το θέσω πιο σωστά, στομάχια… Δεν υπάρχει περίπτωση να δοκιμάσω ξανά.. Οσο ωραίο και αν είναι, είναι απλά ένα ακομα fast food..
καλο αν δεν εχεις φαει εξωτερικο μπεργκερ σοβαρα. γενικα πολυ ψωμι κ σαλτσες κ κρεας αδιαφορο. δοκιμασε το κ θα καταλαβεις. καλη τιμη για την πιατσα του πειραια. τεραστιες ποσοτητες
Μην ακούσω πως είναι ακριβά, οι τιμές είναι νορμάλ για την ποσότητα και απαράμιλλη ποιότητα των μπέργκερ τους!
περιπου στο 10ευρο ειναι η μεριδα οσο εχω δει
Τιμούλες δε μας είπατε..