mageiritsa 1- 01

Στην Ελλάδα, ξεκινάμε να τρώμε κρέας κατά την δεύτερη Ανάσταση του Χριστού, μετά τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου. Γιατί όμως ξεκινάμε με την μαγειρίτσα; Η μαγειρίτσα αποτελεί μια σούπα με λαχανικά και εντόσθια από το αρνί που έχει σφαγεί και πρόκειται να ψηθεί την Κυριακή του Πάσχα. Η μαγειρίτσα είναι το πρώτο πιάτο με κρέας που τρώνε οι Χριστιανοί μετά τις σαράντα ημέρες νηστείας, συνεπώς πρέπει να είναι ελαφρύ φαγητό γιατί το στομάχι μετά από μακρόχρονη νηστεία από ζωικής προέλευσης τροφές, πρέπει να αφομοιώσει με αργούς ρυθμούς κρέας. Παλαιότερα, στο Μανιάκι μαζί με τη μαγειρίτσα κατανάλωναν τυρί, γαλατόπιτα και συκώτι τηγανητό ενώ φύλαγαν τα αβγά για τους επισκέπτες της επόμενης ημέρας. Στην Αμοργό, έτρωγαν κυρίως πατσά -ποδοκέφαλο τσιστό- με αβγά και μυζήθρα, αλλά και μαγειρίτσα και ψητό κρέας.
Μπορεί τα περισσότερα παιδιά να προειδοποιούν από πριν τις μανάδες τους να τους φτιάξουν κάτι άλλο, όμως εμείς καθαρίσαμε εντεράκια, συκωτάκια, εντόσθια, άνηθους και μαρούλια και είδαμε την Εύα να φτιάχνει δυο μαγειρίτσες για να γλείφεις τα δάχτυλά σου –εσύ που τρως κρέας.

mageiritsa 1- 02

Παραδοσιακή μαγειρίτσα του χωριού
1 συκωταριά αρνίσια
3 μαρούλια
2 πράσα
6 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο
2 αυγά
2 λεμόνια
Ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα άφθονο νερό να βράσει. Πλένουμε την συκωταριά και την ζεματάμε για λίγα λεπτά. Κατόπιν αφαιρούμε τα περιττά μέρη και ψιλοκόβουμε την συκωταριά. Χοντροκόβουμε τα μαρούλια και τα ζεματάμε για δέκα λεπτά σε καυτό νερό -ανάλογα με το πόσο τρυφερά είναι. Έπειτα, τα στραγγίζουμε από τα νερά τους.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κομμάτια της συκωταριάς με τα ψιλοκομμένα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο, τα μαρούλια, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν τα μαρούλια. Αν χρειαστεί ,προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, ώστε να έχει υγρά. Μόλις είναι έτοιμη η μαγειρίτσα, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε δέκα λεπτά.
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο, χτυπώντας τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους, τον χυμό δύο λεμονιών και σταδιακά περίπου ένα φλιτζάνι από τα υγρά του φαγητού. Περιχύνουμε το φαγητό με το αυγολέμονο και κουνάμε την κατσαρόλα.
Σερβίρετε την μαγειρίτσα ζεστή με μπόλικο λεμόνι!

mageiritsa 1- 03 mageiritsa 1- 04 mageiritsa 1- 05 mageiritsa 1- 06 mageiritsa 1- 07 mageiritsa 1- 08 mageiritsa 1-09 mageiritsa 1-10 mageiritsa 1-11 mageiritsa 1-12 mageiritsa 1-13 mageiritsa 1-14

Τα tips της Εύας:
1. να ζεματάμε τα μαρούλια για να φύγει η πίκρα
2. κουνάμε την κατσαρόλα καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το αυγολέμονο στην μαγειρίτσα, δεν ανακατεύουμε!
3. Αν την θέλουμε σαν σούπα προσθέτουμε περισσότερο νερό, πάντα ζεστό.
4. Αν θέλουμε προσθέτουμε και εντεράκια ψιλοκομμένα
5. Κόβουμε την συκωταριά με ψαλίδι είναι πιο εύκολο.
6. Τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

mageiritsa 2-01 mageiritsa 2-02 mageiritsa 2-03 mageiritsa 2-04 mageiritsa 2-05

Μαγειρίτσα έξαλλη
1 συκωταριά αρνίσια
εντεράκια
δύο-τρεις κοιλίτσες
ποδαράκια
δύο μαρούλια
δύο πράσα
τέσσερα φρέσκα κρεμμυδάκια
ένα ματσάκι άνηθο
πέντε κουταλιές της σούπας ρύζι
ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι

Βράζουμε τα ποδαράκια και τις κοιλίτσες όσο χρειαστεί για να μαλακώσουν. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα άφθονο νερό να βράσει. Πλένουμε την συκωταριά, την ζεματάμε για λίγα λεπτά και την ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε τις κοιλίτσες. Χοντροκόβουμε τα μαρούλια, τα οποία τα ζεματάμε για δέκα λεπτά σε καυτό νερό, ανάλογα πόσο τρυφερά είναι και τα στραγγίζουμε από τα νερά τους. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κομμάτια της συκωταριάς, τις κοιλίτσες με τα ψιλοκομμένα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε τα ποδαράκια, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για σαράντα πέντε λεπτά, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, ώστε να έχει αρκετά υγρά. Προσθέτουμε τα μαρούλια και το ρύζι, σιγοβράζουμε για δεκαπέντε με είκοσι λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη η μαγειρίτσα, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε δέκα λεπτά. Αν θέλουμε, την κάνουμε αυγοκομμένη ή απλά της προσθέτουμε το χυμό από δύο λεμόνια.

mageiritsa 2-06 mageiritsa 2-07 mageiritsa 2-08 mageiritsa 2-09 mageiritsa 2-10

Για το τέλος αφήσαμε το hardcore κεφαλάκι αρνιού με λεμόνι και μυρωδικά και παϊδάκια με φασκόμηλο. Κάτι η αθάνατη σκηνή του «γάμος αλά ελληνικά»

κάτι οι μυρωδιές από το φασκόμηλο, το λεμόνι και τα μυρωδικά, για αυτές τις συνταγές θα μπεις στην κουζίνα. Και άμα τύχει θα δοκιμάσεις και το μάτι του αρνιού. Αν δεν τύχει, μάλλον θα σε κυνηγήσει η γιαγιά σου για να το φας με το ζόρι.

syntagh 1-01 syntagh 1-02 syntagh 1-03

Κεφαλάκι με μυρωδικά
Κεφαλάκι αρνιού
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Μυρωδικά
Λεμόνι

Ζητάμε από τον χασάπη να μας «σπάσει» το κεφαλάκι του αρνιού.
Ρίχνουμε στην εσοχή πιπέρι, ελαιόλαδο και καλύπτουμε με ένα ματσάκι μυρωδικά και φέτες λεμονιού.
Κλείνουμε το κεφαλάκι σε λαδόκολλα και σιγοψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.

syntagh 1-04 syntagh 1-05 syntagh 1-06 syntagh 1-07 syntagh 1-08 syntagh 1-09 syntagh 1-10 syntagh 1-11 syntagh 1-12

Παϊδάκια με φασκόμηλο
Παϊδάκια
1 κλωναράκι φασκόμηλο
χοντρό αλάτι
2 σκελίδες σκόρδο

Βάζουμε το φασκόμηλο, το αλάτι και το σκόρδο στα παϊδάκια και το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40-45 λεπτά σε λαδόκολλα ή γάστρα.
Αν ψήσουμε στην σχάρα, μαρινάρουμε όλο το βράδυ τα παϊδάκια με τα μυρωδικά και το σκόρδο.

syntagh 2-01 syntagh 2-02 syntagh 2-03 syntagh 2-04 syntagh 2-05 syntagh 2-06syntagh 2-08 syntagh 2-09

Ευχαριστούμε το κρεοπωλείο Τάκης Μέλλος για την ευγενική χορηγία του αρνιού.

Συνταγές: Εύα Ολοχάρη Funk (http://www.funkycook.gr/)

Εδώ το πρώτο μέρος με τις συνταγές με αρνί.