Το Ψαραnoid  είναι πιο παλιό fish&chip-άδικο της Αθήνας, και ό,τι πιο κοντά στο αυθεντικό μπορείς να βρεις στην Αθήνα και στα περίχωρά της. Ένα μικρό take away μαγαζί που σερβίρει αποκλειστικά fish & chips, με χρυσοκόκκινο μπακαλιάρο σε ιδανική κρούστα μπίρας, φρεσκοκομμένες πατάτες, ποικιλία από αλάτια και σος με κορυφαία την picalilly. Ψάρι, πατάτες, καπνιστό αλάτι και σος picalilly είναι το must για να θυμηθείς την Αγγλία ή για να πάρεις μια γεύση του τι εστί καλό fish & chips.

«Από τότε που ήμουν φοιτητής στην Αγγλία δεν έβρισκα τίποτα που να τρώγεται. Το fish ‘n’ chips το άκουγα από άλλους Έλληνες φοιτητές εκεί, το δοκίμασα και διαπίστωσα ότι είναι κάτι ωραίο. Επέζησα τρώγοντας τηγανητό μπακαλιάρο» λέει ο Δημήτρης, ένας από τους δύο ιδιοκτήτες του, γελώντας. «Και όταν επέστρεψα μου έλειπε, έτσι σκέφτηκα να κάνω κάτι στην Ελλάδα. Από την άλλη, έλεγα, δεν θέλω να γίνω και ψαράς, αρχιτέκτονας είμαι. Πέρασαν χρόνια από τότε, εντέλει δεν έγινα αρχιτέκτονας, έγινα ζωγράφος και πριν από δύο χρόνια αποφάσισα να ανοίξω το μαγαζί με το φίλο μου το Σταύρο. Σκεφτόμασταν ότι είναι ένα καινούργιο στοιχείο στην ελληνική αγορά, εύκολη δουλειά  –έτσι μου φαινόταν- και πίστευα θα γίνει χαμός, ότι θα πλακώσουν ουρές λεγεωνάριων. Δεν έγινε έτσι τελικά. Δεν είχε άμεση ανταπόκριση στον κόσμο. Κάθε πράγμα θέλει τον τρόπο του. Και τον χρόνο του.

IMG_7497 IMG_7501 IMG_7508 IMG_7513 IMG_7517

Το fish and chips είναι το αγγλικό σουβλάκι. Είναι το πιο δημοφιλές  πρόχειρο φαγητό στην Αγγλία, την Σκωτία, την Ιρλανδία. Το βρίσκεις και σε άλλες χώρες του κόσμου. Είναι ένα αρχαίο φαγητό, ψάρι που τηγάνιζαν σε λίπος. Υπάρχει και μια ιστορική αναφορά στον Σωκράτη που ήπιε το κώνειο. Λένε ότι το τελευταίο του γεύμα ήταν τηγανιτό ψάρι. Οι βόρειοι λαοί το τηγανίζουν σε λαρδί, δεν έχουνε θέμα με αυτά, τρώνε λίπος επειδή έχουν πολύ κρύο και έτσι το κάνουν πολύ βαρύ. Καθαρό λάδι δεν υπάρχει στην Αγγλία, αυτό είναι μύθος και προσβολή για τους Άγγλους. Είναι κυρίως ένα μίγμα από φοινικέλαιο και ζωικό λίπος ή άλλα φυτικά έλαια. Εμείς το προσαρμόσαμε στην ελληνική γεύση και χρησιμοποιήσαμε ελληνικά προϊόντα. Έτσι, μόνο το ψάρι μας είναι από το εξωτερικό, όλα τα άλλα υλικά είναι ελληνικά.

Ο μπακαλιάρος που χρησιμοποιούμε είναι ο καλύτερος και τον καθαρότερος που υπάρχει. Είναι ένα πολύ λευκό κρέας. Στην Αγγλία χρησιμοποιείται ο cod και ο haddock, μπακαλιάροι λίγο διαφορετικής ποιότητας από άλλη οικογένεια. Και ένα ψάρι pollock που κυκλοφορεί πολύ στην Ελλάδα και βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ. Κάποιοι λένε ότι είναι του γλυκού νερού. Είναι πολύ φτηνό, δεν είναι πολύ εύγευστο, αν θέλετε την γνώμη μου. Το είχαμε δοκιμάσει κάποια στιγμή για να έχουμε και δύο επίπεδα τιμής, αλλά ο κόσμος δεν το ήθελε, δεν του άρεσε. Πατάτες κάνουμε χειροποίητες. Όλο το σκηνικό είναι στημένο σε οικογενειακό μοτίβο.

Θα το θεωρούσα κρίμα να μην αρχίσει ο Έλληνας να τρώει fish and chips. Η ποσότητά του είναι όσο δυο σουβλάκια. Έχουμε 15.500 χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής, τεράστιο νούμερο σε σύγκριση με την Αφρική που έχει 30 χιλιάδες. Αλίμονο στον Έλληνα αν δεν έτρωγε ψάρι. Ξέρουμε ότι ο κόσμος τρώει ψάρι το καλοκαίρι στην ψαροταβέρνα. Η δική μας σκέψη ήταν ότι ίσως έπρεπε να το φέρουμε στην πόλη, στην καθημερινότητα, στην νυχτερινή διασκέδαση. Διαπιστώθηκε ότι ένα τεράστιο ποσοστό των συμπολιτών μας γνωρίζουν αυτό το φαγητό. Οι Κύπριοι, πολλοί Έλληνες που έχουν πάει στην Αγγλία, στην Αυστραλία και γενικά στο εξωτερικό. Η απήχηση είναι καλή. Αφενός γιατί είναι ένα διαφορετικό φαγητό, αφετέρου επειδή υπάρχουν κάποιοι που το ξέρουν και το δοκιμάζουν. Το δικό μας δεν έχει σχέση με το αγγλικό και ίσως να είναι και αυτό το μυστικό της επιτυχίας του.

IMG_7520 IMG_7524 IMG_7525 IMG_7527 IMG_7529 IMG_7539 IMG_7544

Η αρχική πρόθεση ήταν να κάνουμε αποκλειστικά fish and chips. Στην πορεία δοκιμάσαμε να κάνουμε burger με ψάρι. Δοκιμάσαμε και κάποια καλαμαράκια πανέ. Και μετά ήρθε και ένας πολύ καλός μάγειρας ο Μήτσος και μας είπε ότι τα πράγματα είναι καλό να τα τακτοποιήσουμε και να τα κάνουμε ακόμα πιο δικά μας.  Έτσι αρχίσαμε με σάλτσες χειροποίητες, σαλάτες, και την μυστική μας σος picalilly που έχει κάνει πάταγο και θυμίζει κάπως το ταρτάρ. Κάνουμε και ψαρόσουπα τον χειμώνα.

Άλλες σάλτσες που φτιάχνουμε είναι τσίλι, σολωμού, μελιού, aioli, αντζούγιας και σκορδαλιά σε δύο εκδόσεις. Μια δυνατή και μία πιο ελαφριά. Και η περισσότερη, όσο κι αν ακουστεί περίεργο, φεύγει στις γυναίκες. Τόνοι σκορδαλιάς. Παίρνουν την δυνατή σκορδαλιά. Δοκιμάζουν και άλλα πράγματα, αλλά η σκορδαλιά είναι συνδεδεμένη με τον μπακαλιάρο και φεύγει πολύ.

Το ψάρι κάνει πολύ καλό στον οργανισμό, έχει καλά λιπαρά, έχει και φώσφορο και όσον αφορά στον τρόπο που μαγειρεύεται, άμα το κάνεις σωστά και γρήγορα, το λάδι δεν περνάει στο ψάρι, μένει στο κουρκούτι. Αν είναι και μαγειρεμένο σε φρέσκο και καλό λάδι, είναι μια χαρά. Κάθε μερίδα έχει 700-900 θερμίδες έχει. Το κουρκούτι μπορεί να φτιαχτεί με χιλιάδες τρόπους. Χρησιμοποιούμε ως βάση την μπύρα. Με την χρήση της μπύρας γίνεται λιγότερο διαπερατό το λάδι και δεν περνάει στο ψάρι. Κάθε μέρα φτιάχνουμε καινούργιο κουρκούτι.

Με τι ποτό ταιριάζει το fish and chips; Ταιριάζει με μπύρα και αναψυκτικό τζίντζερ. Και coca cola.

IMG_7568 IMG_7575 IMG_7579 IMG_7587 IMG_7592 IMG_7595 IMG_7602

Έχουμε φανατικούς πελάτες που τρώνε από εδώ συχνά. Όμως αυτό που με θλίβει είναι ότι έχει πέσει η κατανάλωση κατά κεφαλή. Όλη η αγορά είναι «καθισμένη» τελείως. Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω το Ψαραnoid ως πετυχημένη επιχείρηση γιατί είναι ακόμα στην βρεφική της ηλικία. Θέλω να πιστεύω όμως ότι θα πάει καλά.

Η μεγάλη μερίδα fish and chips στοιχίζει 6 ευρώ και η μικρή 4.
Ψαραnoid, Α. Παπανδρέου & Σωκράτους 2, Πλ. Χαλανδρίου, 2106810135

Περισσότερο fish & chips στην Αθήνα εδώ.