Η Τατιάνα και η Ελεονόρα είναι δύο αδελφές που ήρθαν από τη Ρωσία στην Αθήνα πριν από 20 χρόνια. Παρόλο που τους αρέσει το ελληνικό φαγητό, διατηρούν την παράδοση και επιμένουν στη ρωσική κουζίνα. Μας κάλεσαν στο σπίτι τους και μας μαγείρεψαν ρώσικα παραδοσιακά φαγητά, με τον σωστό σπιτικό τρόπο. Ρώσικη σαλάτα, μπορς και πιλμένι. Τα φαγητά ήταν πεντανόστιμα και η βότκα έρεε άφθονη -όπως γίνεται, άλλωστε, σε κάθε ρώσικο τραπέζι. Την ώρα που μαγείρευαν και εμείς παρακολουθούσαμε με αμείωτο ενδιαφέρον την Ελεωνόρα να πλάθει τα πιλμένι ένα-ένα, μας είπαν διάφορα μυστικά για τα φαγητά και την ρωσική κουζίνα.

Oikogeneia Petridou 10 Oikogeneia Petridou 11 Oikogeneia Petridou 12 Oikogeneia Petridou 13 Oikogeneia Petridou 14 Oikogeneia Petridou 15

Για 4 άτομα:

Ρώσικη σαλάτα –Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ρωσικής κουζίνας που όπως μας είπαν δεν λείπει από κανένα γιορτινό τραπέζι. Η ρωσική σαλάτα στην πραγματικότητα είναι γαλλικής καταγωγής και οι Ρώσοι την ονομάζουν, Ολιβιέ. Ο σεφ που την δημιούργησε στην Ρωσία στις αρχές του 20ου αιώνα, λεγόταν Ολιβιέ και ήταν Γάλλος.

Υλικά
3-4 πατάτες
3-4 αυγά
1 καρότο
½ παριζάκι
6-8 μικρά αγγουράκια τουρσί
½ κονσέρβα αρακά
1 μέτριο κρεμμύδι
4- κουταλιές μαγιονέζα
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Βράζουμε τις πατάτες, τα αυγά, και το καρότο. Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τον αρακά και τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι, δοκιμάζοντας. Σερβίρουμε.

Μπορς –Η πιο διάσημη σούπα της Ρωσίας. Κόκκινη και πολύ χορταστική, συνδυάζεται τέλεια με σμετάνα (ρωσικό γιαούρτι). Η συνταγή δεν είναι πολύ δύσκολη, αλλά θέλει εξάσκηση για να πετύχεις την γεμάτη γεύση της. Στη Ρωσία λένε ότι όποιος μπορεί να μαγειρέψει καλό μπορς, μπορεί να μαγειρέψει τα πάντα.

Υλικά
½ κιλό μοσχαράκι με κόκαλο
2 λίτρα νερό
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 πράσινη πιπεριά
1 παντζάρι μέτριο
2 μέτριες πατάτες
1 φλιτζάνι τριμμένη ντομάτα
½ λάχανο μικρό
Μαϊντανός
Άνηθος
Αλάτι

Εκτέλεση
Βράζουμε το κρέας για δύο ώρες περίπου σε δυο λίτρα νερό. Κατά τη διάρκεια του βρασμού αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια του ζωμού. Αφαιρούμε το κρέας από το νερό και το αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους και τις ρίχνουμε στο ζωμό.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το καρότο, και το παντζάρι, την πράσινη πιπεριά και το λάχανο. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το παντζάρι, ελαφρά σε λίγο ελαιόλαδο και μετά προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για ένα λεπτό και την ρίχνουμε στο ζωμό.  Στο ζωμό βάζουμε επίσης, την πράσινη πιπεριά και το λάχανο. Κόβουμε το κρέας σε ότι μέγεθος θέλουμε και το ρίχνουμε στο ζωμό. Ανακατεύουμε. Αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και ρίχνουμε το μαϊντανό και τον άνηθο αφού τα ψιλοκόψουμε.  Ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά. Το αφήνουμε στην άκρη για κανένα δεκάλεπτο και σερβίρουμε.

Πιλμένι –Άλλο ένα χαρακτηριστικό πιάτο της ρωσικής κουζίνας. Μπορείς να τα βρεις και έτοιμα σε ρωσικά παντοπωλεία, αλλά τα σπιτικά δεν συγκρίνονται σε γεύση και ποιότητα. Η διαδικασία παίρνει αρκετή ώρα γιατί τα φτιάχνεις ένα-ένα, αλλά το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει. Μπορείς να τα βάλεις στην κατάψυξη και να τα μαγειρέψεις ανά πάσα στιγμή.

Υλικά για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι
1 φλιτζάνι νερό
1 κουτ. του γλυκού αλάτι
1 αυγό

Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε δυο τρεις φορές.

Υλικά για τη γέμιση
300 γρ. κιμά
2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα στο μπλέντερ
½ κουτ. του γλυκού μαύρο πιπέρι
2 κουτ. του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

Για τη ζύμη. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, προσθέτουμε το νερό,  το αλάτι και το αυγό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη σφιχτή ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για δέκα λεπτά και ξαναζυμώνουμε. Επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές. Κόβουμε την ζύμη σε λωρίδες και μετά σε μικρά κομματάκια. Με τον πλάστη φτιάχνουμε στρογγυλές πιτούλες ζύμης.

Για τη γέμιση. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά. Βάζουμε το κρεμμύδι στο μπλέντερ και μετά το ρίχνουμε στον κιμά. Προσθέτουμε το πιπέρι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.

Γεμίζουμε τα τη ζύμη με τον κιμά, κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου και μετά ενώνουμε τις δύο άκρες. Βράζουμε τα πιλμένι για 15 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Σερβίρουμε.

Oikogeneia Petridou 01 Oikogeneia Petridou 02 Oikogeneia Petridou 03 Oikogeneia Petridou 04 Oikogeneia Petridou 05 Oikogeneia Petridou 06 Oikogeneia Petridou 07 Oikogeneia Petridou 08 Oikogeneia Petridou 09 Oikogeneia Petridou 16 Oikogeneia Petridou 17 Oikogeneia Petridou 18 Oikogeneia Petridou 19 Oikogeneia Petridou 20 Oikogeneia Petridou 21 Oikogeneia Petridou 22 Oikogeneia Petridou 23 Oikogeneia Petridou 24 Oikogeneia Petridou 25 Oikogeneia Petridou 26 Oikogeneia Petridou 27 Oikogeneia Petridou 28 Oikogeneia Petridou 29 Oikogeneia Petridou 30 Oikogeneia Petridou 31