Χρόνια και χρόνια το βούτυρο είναι σαν την μεγαλύτερη αμαρτία που μπορείς να διαπράξεις στην διατροφή σου. Δημοσιεύσεις, απόψεις, γνώμες αμέτρητες από ειδικούς και μη προβάλλουν το βούτυρο σαν μια από τις «χειρότερες» τροφές γεμίζοντας ενοχές τους καταναλωτές σαν να ήθελαν να το εξαφανίσουν από προσώπου γης, την πιο νόστιμη παραδεισένια γεύση του κόσμου.

Πριν λίγους μήνες όμως ήρθε η ώρα της εκδίκησης του, οι Times το μοστράρουν σε εξώφυλλο και το «απενοχοποιούν».

üªt½¼¿ª

Πρόσφατα βρέθηκα σε ένα μπουφέ πρωινού, σε πολλά ξενοδοχεία πια στον μπουφέ το βούτυρο έχει καταργηθεί και την θέση του έχει πάρει η μαργαρίνη σαν πιο υγιεινή «επιλογή» και μάλιστα μοναδική, ενημερωτικά πάντα, μια μερίδα βούτυρο κοστίζει 0,059 ενώ η μαργαρίνη 0,037, κάνε τον λογαριασμό και βγάλε το συμπέρασμα.

*Όχι, δεν είμαι κατά της μαργαρίνης, φυσικά την χρησιμοποιώ για αρκετές μαγειρικές χρήσεις, αλλά κάποιες γεύσεις και υλικά δεν αντικαθίστανται.

Ξεκάθαρα το βούτυρο θεωρείται μια παχυντική τροφή όμως είναι πλούσιο σε ιδιότητες που ωφελούν εξαιρετικά το ανθρώπινο σώμα και η φυσική προέλευση μπορεί να το εξαγνίσει και να το εντάξει στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής.

Μερικές φορές το καλό και το κακό στην διατροφή είναι απόλυτα σχετικό, η επιλογή της τροφής μπορεί αν γίνει ο καλύτερος φίλος ή εχθρός υπό μια σημαντική «σημείωση» η οποία  δίνεται από τον ίδιο μας τον οργανισμό.

Μην αναζητάς την ισορροπία με κριτήριο τις θερμίδες, τα λιπαρά και τις απόψεις, αναζήτησέ την μόνο στην σωστή ποσότητα, φάε χωρίς ενοχές αλλά φάε με μέτρο, μην στερείς την απόλαυση στον εαυτό σου.

Στην ζαχαροπλαστική το βούτυρο είναι άγιο πράγμα, φαντάσου κουραμπιέ με μαργαρίνη ή μπακλαβά με ελαιόλαδο, όχι ότι δεν γίνεται αλλά πώς να το κάνουμε δεν είναι το ίδιο πράγμα, λείπει αυτή η μαγική γεύση που δεν θέλεις να τελειώσει ποτέ, που θα σε γεμίσει μικρές δόσεις ευτυχία.

Galette

Και υπάρχει μια συνταγή ανάμεσα στις τόσες που είναι η επιτομή της αγίας αυτής ευτυχίας, όπου 160 gr. βούτυρο κρύβουν την υπόσχεση της αληθινής ηδονής που εναλλακτικά μπορείς να βρεις σε άλλα μη φαγώσιμα πράγματα της ζωής,  όπως στο πολλά υποσχόμενο φιλί, στο ξημέρωμα σε μια παραλία, σε μια ζεστή αγκαλιά, στο σκύλο που πηδάει πάνω σου όταν του λείπεις για μέρες, στα ξεκαρδιστικά γέλια μεταξύ φίλων, στην επιτυχία της διεκδίκησής σου ή στις αναμνήσεις της παιδικής σου ηλικίας…

Βουτυρένια Galette

Υλικά για μια τάρτα
160 gr. αγελαδινό βούτυρο παγωμένο
300 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
55 ml. νερό παγωμένο
1 κρόκο αυγού

Galette ú£ í£¿ß¬áÿ

H γέμιση με Φρούτα εποχής

4 αχλάδια ώριμα
4 κουταλιές της σούπας λευκή ζάχαρη
1 βανιλλίνη
1 ασπράδι αυγού
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με την ζάχαρη και το αλάτι και προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια.
Με τις παλάμες μας αρχίζουμε να τρίβουμε τα υλικά μεταξύ τους μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα σαν από ψίχουλα.
Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού και το νερό.
Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Τυλίγουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε την ζύμη στο ψυγείο για 15 λεπτά.
Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, περιχύνουμε ανακατεύουμε την λευκή ζάχαρη με την βανιλλίνη και 2 κουταλιές της σούπας νερό, περιχύνουμε τα αχλάδια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και ανοίγουμε επάνω την ζύμη σε ένα φύλλο μετρίου πάχους, περίπου διαμέτρου 24 εκατοστών.
Τοποθετούμε τις φέτες του αχλαδιού στο κέντρο της ζύμης, στρώνοντάς την μια φέτα δίπλα στην άλλη.
Κλείνουμε την τάρτα, με την βοήθεια του χαρτιού ανασηκώνοντας τις άκρες της ζύμης., κλείνουμε τόσο ώστε η μέση της τάρτας να μείνει ακάλυπτη.
Αλείφουμε την ζύμη με το ασπράδι του αυγού και πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη.
Προσθέτουμε επάνω από τα ακάλυπτα αχλάδια σε μικρά κυβάκια το βούτυρο της γέμισης.
Ψήνουμε στους 180°C για 10 λεπτά και κατόπιν άλλα 45 περίπου λεπτά στους 175°C.

àtúP

Να θυμάσαι
– Χρησιμοποίησε ένα αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας και όχι soft ή light.
– Την ζύμη μπορείς να την κρατήσεις στο ψυγείο έως και 3 ημέρες!
– Την ζύμη άφησέ την να ξεκουραστεί στο ψυγείο τουλάχιστον 15 λεπτά ώστε να την ανοίξεις εύκολα.
– Αν θέλεις μπορείς στην γέμιση να προσθέσεις τζίντζερ, κανέλα ή άλλα μπαχαρικά που σου αρέσουν.
– Αν τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσεις είναι ζουμερά όπως κεράσια προσθέστε ½ κουταλάκι του γλυκού κόρν φλάουρ, μπορείς να χρησιμοποιήσετε όποιο φρούτο εποχής θέλετε.

Την Galette πρώτη φορά την έφτιαξα πριν από 2 χρόνια περίπου από τότε κόλλησα, την πρώτη φορά είχαμε μπλεχτεί τρεις η Έλενα, η Άρτεμις κι εγώ.
Χρησιμοποιήσαμε θυμάμαι μπρί, κολοκύθα γλυκιά, μήλο, σταφίδες και δενδρολίβανο.

àtúP Galette

Αν δοκιμάσεις την τάρτα η αμέσως επόμενη ωδή στο βούτυρο ανήκει στα κρουασάν της Julia Child

Το funky cook.gr κάνει αυτό το σαββατοκύριακο guest editing στο site του ΓΚΡΕΚΑ.