Η Εύα Μονοχάρη είναι από τον Ορχομενό και ξέρει να τρώει. Από κει ξεκινάνε όλα. Ξέρει και πολλές ιστορίες φαγητών και να μαγειρεύει και το μπλογκ της το funkycook.gr είναι γεμάτο ιστορίες φαγητών και συνταγές. Και μας αρέσει πολύ. Αυτό το Σαββατοκύριακο κάνει guest editing στο site του ΓΚΡΕΚΑ και αυτή είναι μια κουβέντα μαζί της για το ελληνικό φαγητό και τον λόγο που έχουν τόσο μεγάλη επιτυχία τα μπλογκ φαγητού.

Γιατί έφτιαξες ένα μπλογκ φαγητού;
Το Funky Cook το ξεκίνησα το 2007, γιατί βαριόμουν τις ατελείωτες ώρες στο γραφείο όπου μου στερούσαν το μαγείρεμα. Έγραφα απλά συνταγές που μου άρεσαν, αυτό… Το κομμάτι της προβολής ενός blog τότε ήταν εντελώς διαφορετικό από την σημερινή του μορφή, αν με ρωτήσεις σε ποιον απευθυνόμουν τότε, ιδέα δεν είχα. Μετά ήρθαν το social media και όλα άλλαξαν!

Σφακιανό-Γιαχνί-Κρήτης

Γιατί κατά τη γνώμη σου έχει γίνει τόσο χιπ το φαγητό σε ολόκληρο τον κόσμο;
Νομίζω μαζικά ο κόσμος στράφηκε στην προβολή του φαγητού μέσα από τα social media γιατί το φαγητό απευθύνεται σε όλους, έχει πέραση και είναι όντως μια τάση. Το φαγητό υπάρχει στην καθημερινότητά μας και ο κόσμος μπορεί να το επικοινωνήσει παντού σε κάθε στιγμή.

Τι ξεχωριστό μπορεί να βρει κανείς στο σάιτ /μπλόγκ σου;
Έχω μια αγάπη για τις παραδοσιακές συνταγές, τόσο της Ελληνικής Κουζίνας όσο και για τις κουζίνες κάθε τόπου σε όλο τον κόσμο. Οι συνταγές μου βασίζονται στα εποχιακά και φρέσκα υλικά, αυτό είναι και το concept μου, είναι εύκολες, αναλυτικές, αξιόπιστες και συχνά με ένα δικό μου twist. Επίσης μου αρέσουν οι θεματικές ενότητες, το νέο μου concept θα είναι η φιλοξενία ενός blogger από κάθε χώρα, ελπίζω να καταφέρω να παρουσιάσω όλες τις χώρες, τις γαστρονομικές τους συνήθειες .

Πόσο μεγάλη σημασία έχει η φωτογραφία σε ένα σάιτ για φαγητό;
Ζούμε στην εποχή της εικόνας, η ασταμάτητη πληροφορία που περνά καθημερινά μπροστά από τα μάτια μας είναι ατελείωτη οπότε μια όμορφη, φροντισμένη και αληθινή εικόνα κερδίζει.

Τι πιστεύεις ότι κάνει περισσότερο ένα σάιτ ελκυστικό για επισκέψεις, οι συνταγές ή η εικόνα;
Πριν φτάσουμε στο ερώτημα αυτό καλό είναι να διευκρινίσουμε ότι για να δημιουργήσει κάποιος ένα site ή blog μαγειρικής πρέπει να ξέρει να μαγειρεύει πραγματικά και να έχει στοιχειώδη αισθητική. Για τους «περαστικούς» αναγνώστες ρόλο μάλλον παίζει η εικόνα, όμως για το κοινό που το παρακολουθεί σταθερά είναι η αξιοπιστία των συνταγών, οι εικόνες και ο ίδιος ο blogger. Γενικά είναι ένα πακέτο δραστηριοτήτων που αλληλεπιδρά με τον αναγνώστη.

Κρητικές-Σαρικόπιτες

Πόσο έχει αλλάξει η αντίληψη του κόσμου για το φαγητό τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα; Βλέπεις την κατάσταση να βελτιώνεται παρόλη την κρίση [από γαστρονομικής άποψης]; Πού μπορεί να βρει κανείς καλό φαγητό στην Αθήνα;
Βλέπω μεν ότι ο κόσμος έχει αντίληψη για το καλό φαγητό ακολουθεί δε και την μόδα, την μια αποθεώνει μπεργκεράδικα, την άλλη το comfort food, μετά ότι άλλο προβάλλεται, ο κόσμος τρώει καλά όπου ο σεφ/μάγειρας σέβεται τους πελάτες του, τον εαυτό του και το μαγαζί του. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί αρκετά γιατί με την κρίση γίνεται ξεκαθάρισμα, αντέχει όποιος πραγματικά κάνει σταθερά καλή δουλειά και δεν είναι πυροτέχνημα. Στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικούς σεφ/μάγειρες που αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τα ποικίλα προϊόντα της Ελληνικής γης, αναδεικνύουν την μεγαλοπρέπεια της απλότητας μέσα σε ένα πιάτο ή απλά εξασκούν άψογα την τέχνη της μαγειρικής. Στην πόλη σύμφωνα με τα γούστα μου θα βρεις το καλύτερο φαγητό στο Αλάτσι, το Cucina Povera, την Κάππαρη, το Base Grill, το Aleria, την Hytra, στο Vezene όπου οι σεφ/μάγειρες εκεί ροκάρουν. Αγαπάω όμως να τρώω και στα «Μπακαλιαράκια» στο Γαλάτσι, την Κληματαριά, στο ουζερί του Μήτσου και το Ειδικόν γιατί είναι άλλη φάση, επίσης στο Μπουκιά & Συχώριο παίρνω φαγητό για το σπίτι όποτε περνάω από εκεί.

Πού τοποθετείς το φαγητό του δρόμου της Αθήνα -σε σχέση με άλλων γαστρονομικών πρωτευουσών;
Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα έχει να ζηλέψει και τίποτα από τις άλλες πρωτεύουσες όσον αφορά το street food, βρίσκεις τα πάντα από το κλασικό κουλούρι Θεσσαλονίκης, το αξεπέραστο σουβλάκι, υπέροχες πίτες μέχρι το λατρεμένο «βρώμικο» όλα σε πολύ καλές τιμές και φροντισμένα.

Πού θα πήγαινες για φαγητό έναν ξένο που θα είχε τρεις μέρες να περάσει στην πόλη σου; Τι θα έπρεπε να δοκιμάσει οπωσδήποτε;
Την πρώτη μέρα θα τον πήγαινα σε μικρά αγαπημένα μαγειρεία με παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα που σερβίρουν ακόμη ως επιδόρπιο γλυκά του κουταλιού με γιαούρτι ή σιμιγδαλένιο χαλβά, την δεύτερη στα εξαιρετικά εστιατόρια που διαθέτει αυτή η πόλη, την τρίτη θα του μαγείρευα και θα πηγαίναμε να το απολαύσουμε κάπου στην θάλασσα.
Θα έπρεπε να δοκιμάσει σίγουρα πίτες, καλό σουβλάκι, ψάρι μπουρδέτο, χόρτα τσιγαριαστά, κοτόπουλο μπαρδουνιώτικο, λαχανοντολμάδες, μελόπιτα, τραχανά και κοκορέτσι.

Κρεμμύδια-Γιαχνί

Σε έχει καθόλου βοηθήσει επαγγελματικά η ασχολία σου με το μπλογκ / σάιτ; Με τι άλλο ασχολείσαι εκτός του φαγητού;
Δείχνει να με έχει βοηθήσει αν σκεφτείς ότι τα 3 τελευταία χρόνια ασχολούμαι μόνο με το blog και παράλληλες δραστηριότητες γύρω από αυτό.

Πόσες επισκέψεις έχεις το μήνα στο σάιτ σου;
Τριψήφιο αριθμό (με τρία μηδενικά).

Έχεις διαφημίσεις στο σάιτ σου;
Έχω για να μου «πληρώνουν» τα έξοδα του σέρβερ.

Πώς σου φαίνονται οι τόσες εκπομπές φαγητού και τα τόσα περιοδικά που κυκλοφορούν με εφημερίδες ή αυτόνομα; Βοηθούν ή μπερδεύουν τον κόσμο;
Καλώς υπάρχουν όλα αυτά! Καθένα έχει το κοινό του, το επίπεδο του και προσφέρει διαφορετικά ωραία πράγματα, άλλοτε για ψυχαγωγία και άλλοτε με ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Ο κόσμος έχει κρίση και αισθητική, δεν πιστεύω ότι μπερδεύουν.

Θα μπορούσε η Ελλάδα να έχει γαστρονομικό τουρισμό;
Ενώ η Ελλάδα αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό πιστεύω ότι ο γαστρονομικός πλούτος της Ελλάδας δεν αξιοποιείται αποτελεσματικά γιατί δεν υπάρχει εκπαίδευση και οι βάσεις για την σωστή ανάδειξη του, όμως έχουν αρχίσει ήδη φιλότιμες προσπάθειες από αρκετούς ανθρώπους να γνωρίσουν στο εξωτερικό τα Ελληνικά  προϊόντα και την γαστρονομική μας κουλτούρα, ευελπιστώ λοιπόν κάποια στιγμή η Ελλάδα να καταφέρει να αναδειχτεί σε έναν ελκυστικό παγκόσμιο γαστρονομικό και οινικό προορισμό γιατί διαθέτει όλα τα «προσόντα».

Νηστίσιμα-Αρωματικά-Κουλουράκια-με-ΚρασίΡαδίκια-με-Γιαούρτι-και-Φέτα3

Τι χρειάζεται να γίνει για να γίνει περισσότερο γνωστό το ελληνικό φαγητό και πιο ελκυστικό στους νέους foodies;
Υπάρχει κάποιος που δεν ασπάζεται τα γεμιστά εκτός από εμένα; Το ελληνικό φαγητό όλο και περισσότερο προβάλλεται, είναι το αγαπημένο φαγητό όλων γιατί με αυτό μεγαλώσαμε και ξυπνά μνήμες ας μην το απαξιώνουμε.

http://www.instafood.gr/

Το funky cook.gr κάνει αυτό το σαββατοκύριακο guest editing στο site του ΓΚΡΕΚΑ.