Η Madame Ginger αγαπάει τα μπισκότα. Kι εμείς αγαπάμε τα μπισκότα και την Madame Ginger, γι’ αυτό της ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας την συνταγή για τα δημοφιλή gingerbread cookies.

Ακούγοντας το Baba O’ Riley των The Who η κατά κόσμον Μαριλού Παντάκη μας είπε όλα τα μυστικά και την ιστορία αυτής της συνταγής. «Όχι δεν πρόκειται για ακόμα μία Αμερικανιά» λέει και γελάει! «Τα gingerbread cookies, έχουν ιστορία από το 992 μ.Χ. όπου ο Αρμένης μοναχός Γρηγόριος της Νικόπολης μετακόμισε στην Γαλλία και έμαθε τη συνταγή του ψωμιού με ginger, στους Γάλλος Χριστιανούς. Από εκεί έγινε γνωστό σε όλη την Ευρώπη και έπρεπε να φτάσουμε στον 15ο αιώνα για να χρησιμοποιήσουν τη συνταγή κάποιες καλόγριες στη Σουηδία και να φτιάξουν μπισκοτάκια με ginger σε σχήμα παράθυρου και να στολίσουν τα μοναστήρια τους κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Σήμερα το μπισκότο gingerbread, παίρνει την μορφή μικρών παιδιών και σπιτιών και στολίζονται με γλάσο σε διάφορα χρώματα.  Βρήκα ευκαιρία να πειραματιστώ με τη συνταγή και να σας την δώσω για να στολίσετε και εσείς τα τραπέζια σας με τα Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια. Στο τέλος έφτιαξα μια μεγάλη ποσότητα ζύμης  και φώναξα τις φίλες μου με τα παιδάκια τους για να τα στολίσουμε όλοι μαζί»!

Ακολουθεί η συνταγή της Μαριλούς. Για περισσότερες χριστουγεννιάτικες συνταγές, μπες στο http://www.madameginger.com/ και μην ξεχνάς να αγαπάς το φαγητό!

Gingerbread Cookies

Gingerbread Cookies

Μερίδες: 35-40, Χρόνος Προετοιμασίας: 15′, Χρόνος Αναμονής: 2 ώρες, Χρόνος Ψησίματος: 15′

Υλικά για τη ζύμη

  • 120 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό
  • 2 κ.γ. ginger σκόνη
  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο σκόνη
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
  • 1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 70 γρ. μαύρη υγρή ζάχαρη
  • 220 γρ. μελάσα

Υλικά για το γλάσο

  • 150 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 2 -2,5 κ.σ. γάλα φρέσκο
  • Χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

gingerbread

Εκτέλεση

1) Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τη σόδα και το αλάτι.

2) Βάζουμε στον κάδο του μίξερ, το βούτυρο και τη μαύρη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό μέχρι να αφρατέψουν.

3) Προσθέτουμε στον κάδο τη μελάσα και το αυγό και χτυπάμε για άλλα 2-3 λεπτά.

4) Κλείνουμε την κουζινομηχανή και προσθέτουμε στον κάδο το μείγμα του αλευριού. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 5-6 λεπτά.

5) Μαζεύουμε όλη τη ζύμη από τον κάδο και την κλείνουμε με μεμβράνη. Βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

6) Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175oC. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και βάζουμε τη μισή στο ψυγείο. Ακουμπάμε την υπόλοιπη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίγουμε με πλάστη σε ένα ορθογώνιο κομμάτι με πάχος περίπου 2-3 χιλιοστά. Τοποθετούμε τα μπισκοτάκια σε λαδόκολλα και τα βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.

7) Τα βάζουμε από το ψυγείο κατευθείαν στον φούρνο και ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να σκουρύνουν οι άκρες των μπισκότων.

8) Παράλληλα φτιάχνουμε το γλάσο ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ με ένα πιρούνι. Πρέπει να είναι παχύ και να στέκεται στο πιρούνι. Βάζουμε το γλάσο σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με λεπτή μύτη και διακοσμούμε τα μπισκότα αφού έχουν κρυώσει τελείως. Τα αφήνουμε στην άκρη να στεγνώσουν. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

Κείμενο: Μαίρη Βαμβακά
Φωτογραφίες:
Αλέξανδρος Ιωαννίδης
Creative Work: Lunik.Lab