Ο κύριος Νίκος Γασπαράκης έμαθε την τέχνη του τυροκόμου από τον κύριο Ζουμπουλάκη όπου δούλευε, σε ηλικία 17 ετών! Σήμερα από το τυροκομείο του βγαίνουν ετησίως 80 τόνοι κρητικής γραβιέρας. Το τυρί του δεν το βρίσκεις μόνο στην Κρήτη αλλά και στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο. Όταν ρώτησα τον κύριο Νίκο αν κάνει κακό στην υγεία μας το τυρί, μου απάντησε πως αν καταναλώνει κανείς σκόνες και light προϊόντα, καλό σίγουρα δεν κάνει! Στην Κρήτη, τα βότανα και οι πρώτες ύλες είναι αυτά που κάνουν τα καλά προϊόντα και οι τεχνίτες κάνουν τα υπόλοιπα.

gaspar3 gaspar4 gaspar2

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν πιο κοντά στη θρησκεία απ’ ό,τι η παρέα μου, αλλά όταν η κυρία Ρένα μας κάλεσε στο οικογενειακό τραπέζι, αρχίσαμε να νιώθουμε κάτι σαν μυσταγωγία. Η γεύση από τη γραβιέρα συνοδευμένη από πρώτης ποιότητας μέλι, το κρασί και τα φαγητά μαγειρεμένα με ευλάβεια για τα αγαπημένα πρόσωπα, μας έκαναν να νιώσουμε λίγο πιο κοντά στον Θεό!

gaspar5 gaspar6

Κείμενο και φωτογραφίες: Ασπασία Κουλύρα