Αν είσαι γνήσιος foodie και λάτρης του φαγητού που σέβεται τον εαυτό του, σίγουρα έχεις παρακολουθήσει τουλάχιστον μια εκπομπή του Βρετανού σεφ και παρουσιαστή Jamie Oliver. Έτσι και για εμένα ο Jamie Oliver ήταν ο ήρωας των 20s μου. Καταλαβαίνεις λοιπόν την απίστευτη χαρά μου όταν έμαθα ότι θα ταξίδευα στο Λονδίνο όπου θα είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω. Και να μαγειρέψω μαζί του. Πού είναι τα υπογλώσσια όταν τα χρειάζεσαι;

photo_2_jamie

Κάπως έτσι λοιπόν, και με αέριες αναταραχές απείρου κάλλους, ταξίδεψα μέχρι το αεροδρόμιο Gatwick, όπου και το transfer με παρέλαβε για να με μεταφέρει στο ξενοδοχείο. Να σημειώσω ότι η διαδρομή ήταν υπέροχη και ο οδηγός πρέπει να ένιωθε πως οδηγούσε στην Φόρμουλα ένα τουλάχιστον!

Το Νotting Hill ήταν όπως πάντα αξιολάτρευτο και το ξενοδοχείο είχε όλα τα κομφόρ. Σε χρόνο ρεκόρ ανέβηκα στο δωμάτιό μου και μετά από λίγη ώρα με μετέφερε ο φοβερός οδηγός στο Recipease, που βρισκόταν λίγα τετράγωνα πιο μακριά. It’s the final countdown!

photo_3_jamie

En route to Recipease με τον φοβερό οδηγό

“Here you are” μου είπε ο πολύ ευγενικός οδηγός ανοίγοντας την πόρτα του αυτοκινήτου. Εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε να βρέχει και μπήκα τρέχοντας στο Recipease. Πρόκειται για έναν πανέμορφο πολυχώρο, με πολύ χαριτωμένη διακόσμηση και πάμπολλα καλούδια προς πώληση (από έτοιμο φαγητό και γλυκίσματα μέχρι είδη κουζίνας και τα βιβλία του Jamie). Το προσωπικό ήταν εκπληκτικά εξυπηρετικό και φιλικό. Αφού πρώτα έβγαλα τις καθιερωμένες τουριστικές φωτογραφίες σε κάθε γωνιά του Recipease, ανέβηκα σιγά σιγά στον πρώτο όροφο.

DSCN3524

O υπέροχος εσωτερικός χώρος του Recipease

DSC00063

Το προσωπικό του Recipease ήταν εξαίρετο. Μάλιστα, η Σάσα (αριστερά) είναι Ελληνίδα και φανατική αναγνώστρια του Μαμά Πεινάω!

DSC00069

Βεβαίως δεν ήταν δυνατόν να αντισταθώ στα νοστιμότατα welcome canapés

Εκεί με περίμενε μια τεράστια κουζίνα, κα-τα-πλη-κτι-κά cocktails και νοστιμότατα canapés για welcome, όπως λένε και οι Βρετανοί. Η προθέρμανση έγινε. Κοιτούσα τριγύρω ανυπομονώντας για τη μεγάλη στιγμή. Καθώς χάζευα στον χώρο, κυριολεκτικά από το πουθενά εμφανίζεται μπροστά μου ο Jamie. Ένας κουλ τύπος, λίγο πιο ψηλός και πιο γεμάτος από εμένα, φορώντας sneakers, απλό t-shirt και φουτεράκι που μιλούσε με την υπόλοιπη ομάδα του. Σε λίγα λεπτά συστηθήκαμε, γνωριστήκαμε και γίναμε παρέα. Μια παρέα που μοιραζόταν μια κοινή αγάπη: αυτή για το φαγητό και τη γαστρονομία. Όταν με ρώτησε “παιδιά, εσείς από πού είστε;” και του απάντησα “από την Ελλάδα”, αυτόματα έγινα ο Tiger. Τέτοιες συγκινητικές στιγμές έζησα στο Recipease.

DSCN3544

Η πρώτη γνωριμία με τον Jamie Oliver

Και ξαφνικά… τον έχασα! Για την ακρίβεια, πήγε λίγο πιο πέρα στον όροφο και βοηθούσε τον interior designer με τη διακόσμηση του χώρου. Όταν λέω βοηθούσε, εννοώ ότι βοηθούσε τους designers να σχεδιάσουν τα χάρτινα διακοσμητικά, να τα κόψουν, να μαζέψουν το τραπέζι και να τους ρωτήσει πώς πέρασαν την ημέρα. Αυτό τα λέει όλα. Πιάσαμε την κουβέντα με την υπόλοιπη ομάδα του Jamie και το προσωπικό του Recipease μέχρι να επιστρέψει ο σταρ της βραδιάς στην παρέα μας.

Αφού επέστρεψε, μας είπε πολλά και άκρως ενδιαφέροντα πράγματα. Θέλει να περάσει δύο μήνες στα ελληνικά νησιά μαζί με τα παιδιά και τη γυναίκα του. Όταν του είπα τον αριθμό των ελληνικών νησιών, έπαθε σοκ. Λατρεύει το ελληνικό φαγητό και η φέτα είναι από τα αγαπημένα του τυριά. Μετά από λίγο, κρατώντας μια μπίρα ανά χείρας (Ιndian Pale Ale, την ίδια που έπινα κι εγώ) ξεκίνησε το session μαγειρικής. Τι φτιάξαμε; Ραβιόλι με γέμιση από μανιτάρια και ρικότα. Ο Jamie μαγείρευε στο κέντρο και εγώ παρατηρούσα σαν μαγεμένος τις κινήσεις του όσο ετοίμαζα τα δικά μου ζυμαρικά. Εντάξει, φτιάχνω και τέλεια χειροποίητα ραβιόλι, όπως διαπίστωσα.

DSC00135

Φτιάχνοντας ραβιόλι με τον Jamie Oliver

Μόλις λοιπόν τελειώσαμε με τα υπέροχα ζυμαρικά μας, ο Jamie πήρε μια πιρουνιά από το πιάτο του… και με τάισε στο στόμα. Τέτοιο δέσιμο δεν το φανταζόμουν ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα. Φυσικά ο φωτογράφος κατέγραψε τα νόστιμα ενσταντανέ, επομένως ξέρω με σιγουριά ότι όλα αυτά συνέβησαν στην πραγματικότητα.

DSC00112

Μαγειρεύοντας με τον Jamie Oliver

Ο Jamie Oliver δεν είναι σταρ με την ψωνίστικη έννοια της λέξης. Είναι αυτός ακριβώς που έχουμε μάθει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις τηλεοπτικές του εκπομπές. Ένας τύπος που αγαπάει τόσο, μα τόσο πολύ αυτό που κάνει και φαίνεται ξεκάθαρα. Απλός, καθημερινός και αρκετά τρελός για να φτάσει μέχρι εδώ που βρίσκεται σήμερα. Αυτό μου έβγαλε.

DSC00091

Όσο κλισέ και αν ακούγεται, ο Jamie Oliver είναι ένας απλός, καθημερινός και αρκετά τρελός τύπος για να φτάσει μέχρι εδώ που βρίσκεται σήμερα.

Στον δρόμο της επιστροφής συνειδητοποίησα κάτι. Δεν είναι όλα αυτά η μαγεία. Η μαγεία είναι ότι όταν πριν μερικούς μήνες ξεφύλλιζα το “The Naked Chef”, δεν φανταζόμουν ότι θα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τον άνθρωπο που έχει εμπνεύσει ένα ολόκληρο έθνος να τρώει σωστά. Ή που έπεισε και τον πλέον δύσπιστο μάγειρα ότι μπορεί να φτιάξει λαχταριστά γεύματα μόνο σε 30 ή 15 λεπτά. Όλα ξεκίνησαν από εκείνη τη μαγική στιγμή που ανακάλυψα εκείνο το βιβλίο στη βιβλιοθήκη μου. Τα υπόλοιπα έγιναν μόνα τους. Αυτό το ταξίδι ήταν, αν μη τι άλλο, ένα benchmark για εμένα και απόλαυσα κάθε λεπτό στο έπακρο.

Κείμενο: Τάσος Αντωνίου

Το Mamapeinao.gr κάνει guest editing για αυτό το Σαββατοκύριακο στο site του ΓΚΡΕΚΑ.